12 January 2012

Selamat Tahun Baru 2012!!!

Selamat Tahun Baru..2012!!!



haha..mesti lawak korang dengar statement aku nie kan..iya la..dah sekat 2 bulan lebih aku x update..hm..walaupun bukan diupdate pada 1hb Januari 2012..tapi aku tetap nak wish dalam blog aku...korang ape kesah..hm..aku kat sini susah nak bagi komitment kat Blog aku ni sekarang terutama sekali kat website+kerja2 fotografi aku..disebabkan oleh kebizian yang teramat sangat..

ok la..korang pasti nak tahu apa yang bizi sangat sampai 2 bulan aku menghilangkan diri..

Pertengahan bulan November aku dapat satu panggilan untuk di interview kerja..aku pun tak tahu kerja apa sebenarnya..tetiba jer..n pas tu..aku pergi la..n sebelum tue..adalah buat research sket kat en google..dapat la tahu kampeni duk wat lagu aper..bukan lagu..kerja apa sebanarnye..rupa2nyer buat meter air yang kat rumah korang duk pakai tue..tapi yang aku tahu..hanya dibeberapa negeri la..terutamanya di-Selangor..tapi aku pergi interview bukan la kerja buat pemasangan meter air..tapi just monitor jer perjalanan meter air tu ke pembekal..dan pembekal ke pengguna..pengguna ke pembekal..dan akhir skali ke kampeni aku balik untuk di lupuskan..haha..mesti pening..aku pun..so..pada awal bulan12..yakni 5-12-2011 adalah permulaan kerja aku..so tu yang aku duk sibuk sket..(mcm x sibuk jer..)

p/s 1: xper aku bg tambah sket lagi..

hmm..dalam masa yang sama jugak aku juga sibuk menyiapkan album terakhir aku yang aku ambil pada 1 disember lalu yang agak penat sket la dari biasa..sebabnyer..dalam sehari..aku kena buat kerja aku yang biasa..dan kerja yang baru aku dapat..tu yang agak penat sket..dan agak lembab production aku ketika ini..

so..aku harap korang jangan la marah aku kenapa aku x duk update blog nie yer..sebenarnya aku mmg nak berkongsi ngan korang..tapi aku terpaksa kurangkan masa aku ngan blog nie..desebabkan masa "bujang" semakin suntuk...oleh kerana mr.Wang menuntut masa lebih kepadanya..huhu..

p/s 2: mood sangat letih.. :-(

08 November 2011

Halloooo u alllsss..^^

Hm..mesti ada di kalangan korang yang duk menunggu..sori la..org bizi katakan..xder masa nak kemaskinikan blog nie..tp bukan bz sebab apa..ada la hal2 yang berkaian kerja..ok..so post kali ni aku nak update satu perkara iaitu..kerja yang aku buat..

kat bawah nie adalah laman web aku yang baru saja aku buat..selama sebulan nie..duk mencari idea+ubah sana-ubah sini..tukar situ, tukar sini..salah sana..salah situ..bermacam-macam masalah aku hadapi untuk siapkan laman web nie..bermula dengan mencari Domain+hosting yang sesuai..lepas tu belajar cara menggunakan sistem yang kita beli dekat hosting..mereka bentuk paparan yang akan kita hasilkan..membuat gallery slideshow yg bergerak menggunakan flash..bnyk juga rasanya..dah siap kena baiki apa yang salah n x patut ada dalam tu..n buat survey kat fb bg mendapatkan komen hasil yang kita buat tadi...

penat lelah selama sebulan nie membuahkan hasil n membuatkan aku senang hati seketika..walaupun masih banyak lagi yang aku kena lakukan..contohnye..portfolio yang kuat..sistem perniagaan yang baik..dan macam-macam lagi..tp tu xmematahkan semagat aku untuk terus kan impian aku sebagai fotografer yang baik..

dan hasilnya korang leh tengok kat laman sawang labah-labah aku nie..

www.leophotogenic.com


08 October 2011

Part-3 : Oh..my Bz Week..(Kursus Kahwin la pulak..)

Sabtu, 24hb September 2011..

Aku bangun subuh seperti biasa..bersiap solat subuh dan bersiap nak hadiri kursus perkahwinan di Hasani Management cawangan IPOH..korang mesti nak tahu kan kenapa aku hadiri kursus kat sini..walhal..kat KL nun..bersepah tempat kursus pra-perkahwinan yang diadakan setiap minggu..bukan x leh nak ambik..tp..biasa la..masyarakat kita sekarang nie..nak pupuk hati kasih saying..nak jalan2..bersama2..nak shopping2 sama2..nak wat apa pun bersama..so aku pun x terkecuali nak merasakan pengalaman pergi kursus kahwin yang ke-2 kali..huh..? Ke-2? Kenapa plak aku nie pergi kali yang ke-2..dulu x lulus ker..? dulu dah pernah kahwin ker..? x..semua tu bukan sama sekali ngan apa yang korang sedang fikirkan..dulu aku pernah hadiri satu kursus yang sama..tetapi aku attend 1hari jer..sebab..hari yang ke-2 aku emergency sgt2..sbb..xperlu aku ceritakan..dan sbb emergency tu la aku x dpt sijil aku..tp tu dah dekat dua tahun lebih..n pergi pun sesaja..sebab memember la cakap..nak dibuat seminggu la kursus tu nanti..so aku pun kelam-kabut la gak..yer la..korang sendiri pun xnkkan nak hadiri kursus sampai seminggu..

Erm..k, pagi tu aku datang umah cik tunang..n jemput beliau untuk hadiri kursus tu bersama..tapi disebabkan awal sangat..dalam kul 7pg cenggitu la..aku gie brek-1st dulu..lapo..haha..n pastu baru kitorg gerak pergi attend kursus..Sampai kat hasani..plak..mcm2 la dlm perut nie..nak terbuang la plak..adus..mana nak cari toilet..nasib ada..tp x la berapa selesa macam kat KLCC yerk..jamban kampong pun elok lagi..tp nak wat mcm mana..darurat..hentam jer la..janji puas..haha..bila selesai..proses mendaftar kedatangan untuk sesiapa yang hadiri kursus tersebut..bila tang turn aku ngan cik tuning..Cik tuning pulak buat spoil..aku x tau paper..sebab..resit dia yang pegang..tp nasib dapat masuk kursus tue..wahh..lega..tp aku idak ler marah ngan cik tuning..benda kecik..lagi pun nama kitorang dah ada dlm list..so dia x bagi..aku nak duit yuran tu balik..banyak cantik..haha..



Dalam Kelas : Masuk jer bilik “Darjah” (wah..ayat..mcm budak sekolah pakai..bilik darjah ko..wahaha..)so..dalam sana amat la sejuk..dah la x bawak sweater..n kelas bermula lepas isi boring ntah apa kejadahnya..dlm kul 8.30pg la..aku risau gak..sebab dulu attend x abis..pas tue datang ngan cik tuning pulak tue..kalo x lulus ujian nie..malu aku..bakal Abah mertua pun reject macam nie..haha..tp..aku buat2 cool..ingatkan aku jer mengelabah risau lulus ker idak..rupenya cik tuning pun sama..wahahaha..Dihari pertama bagi aku tak la terlalu boring..Ustaz yang mengajar pun sporting, ada lawak dalam bercerita sambil menyampaikan tajuk yang dibawa..aku suka..dulu aku pergi x macam nie..agak boring..so bila dah masuk belah petang sket..kepala fikir nak belah jer plak..padahal nawaitu mmg untuk kursus..semua mcm tue..pikir nak balik jer..biasa la..dulu masa belajar pun cengitu gak..haha..lebih kurang kul 6ptg lebih aku ngan cik tunang balik..malam tu aku kat bilik agak boring la jugak..tp rasa penat la gak satu hari duk kat dalam air-cond..pastu kat bilik plak pasang air-cond jgk..tp aku tutup..sbb rasa mcm nak selesema jer..risau punya pasal..baca la sket buku yang dia bagi..tp kejap je..pastu ngantuk..kol cik tunang nak say Gud Nite..hehe..romantik x..lalalala..

Bersambung..

03 October 2011

Part-2 : Oh..my Bz Week..

...bersambung dari episod yang lepas..

hm..apanyer post la aku buat nie..ni dah terjebak ngan cik tunang la nie..ada part 1, part 2...hm..k..
lepas aku sampai jer ipoh..

10.25pg - Sesampai jer kat station keretapi IPOH..ada plak seorang awek nie sengih2 kat aku..ingatkan nak jual mahal..tapi takot ngajuk..so aku pun membalas senyuman padanya..heheh..^^..sape lagi..cik tunang kesayangku la..wawawa..jgn jeles..


10.45pg - Lepas je cik tunang menjemput aku..dah kena drive plak..cik tunang x cian pun ngan En. Tunang dia nie..(hehe..x la..gurau jer..jgn marah ek..)..so dengan pujukkan cik tunang sambil nak melalui Premis Pusat Jualan Kereta Produa..lalu kami melencong jap ke kedai tersebut..Park keta pastu masuk ke dlm..dalam kedai keta la..


11.00pg - Haha..hati kembali bebunga apabila test drive kereta idaman jap tadi..so..kira2 nak gak ambik Myvi SE 1.5..sebab dari awal tahun lagi aku dah duk tunggu..kalo ambik 1.3..erm..x berbaloi..sbb harga 1.3 = 1.5..so..korang pikir..?


11.10pg - Sampai di rumah cik tunang..bersalam ngan bakal Abah Mertua-ku..n lepak jap..penat tu..sampai2 dah melencong dulu..hehe..tp x lama..pastu aku pergi Homestay nak check-in..menginap kat sana..sebab aku datang sini ada beberapa tujuan..so kena la menginap beberapa hari kat sini..


11.30pg - Pas dapat kunci bilik..terus jer aku lepak2kat bilik..rehat..hilangkan penat jap..kat luar sangat la panas..so rehat menanti waktu sembahyang Jumaat..


14.15ptg - Selesai Solat Jumaat.


15.00ptg - Aku ambik cik tunang ngan keta yang di PINJAM kan kepada aku..nak jalan2 kat bandaraya IPOH jap..tp sebelum tu duk mengukur panjang x lebar bilik n ruang tamu rumah dia..last..kitorg kuar..tu pun selepas minta izin nagn Abahnya..hee..(Abah say : Jangan balik lewat sangat..)


15.30ptg - Berjalan di JJ Ipoh, minum kat KFC+makan chezy Wedgedes(betul ker aku type)..+ ushar barang kamera n terangkat satu kamera kompak..tp bukan aku yang punya..tp untuk Mak cik tunang-ku..




sebenarnya petang tu kitorang Plan nak gi kedai butik pengantin..tp Cik tunang buat Appointment ngan butik tu kul 5.30-6.00ptg mcm tu la..so..


17.30ptg - pas solat asar kat shopping mall, terus gerak ke Zahar Butik...


ha..ni la..planner yang kitorg ambik..aku suka style dia..tp nasib jauh..kalo ada cawangan KL..aku nak ambik dia gak..hehe..


18.00ptg - kitorg sampai ke butik..n bincang punya bincang...blalalalala...


ha..ni la wedding planner kitorang..En. Zaid..kelas ko jah..(haha..iklan rebina jap..keke..)

19.15ptg - bla..bla..bla..aku x bnyk sgt idea..tp cik tunang..dia yang susun n plan..sbb dia yang nak meletup sana..meletup sini masa kawin nanti..aku ikot kan jer..yer la..kawen sekali jer..(yer kew..heee..) & kitorg gerak balik.


19.45ptg - waktu dah nak malam..tp aku singah beli makan..beli char kuew tiaw n diikuti oleh cik tunang yang mengidam gak..dia Dua bungkus..aku 1+1 bungkus..n balik..aku smyg..n boom..bangun balik smyg..aku boom balik..penat...haha..beshnyer dpat bantal..


bersambung lagi..


p/s : next entry : Kursus kawin (masih lagi dalam entry : Oh..my Bz Week.. tp part:3)

Oh..my Bz Week..

Oh..my Bz Week..

Salam semua..sori 2 minggu rasanya x dapat nak update blog..terasa tersangat2 la penat dengan minggu yang sudah..

Erm..aku pun x tahu mana satu yang aku nak mulakan dulu..banyak jugak cerita rasanya..haha..

Wokey..aku mulakan cerita dari  tarikh 23hb..

5.00pg - bangun pagi dalam keadaan yang sangat malas..tetapi atas rasa tanggungjawab+kewibawaan ke atas cik tunang..so dengan gagahnya bangun menuju ke bilik air..tapi sampai jer kat bilik air..sentuh air ngan jari (ala2 citer Seniman bujang lapok)..terasa sangat la sejuk air tatkala itu..so aku basuh muke jer dulu..

5.15pg - aku kembali ke birai katil untuk membelek2 beg dan mengira2 barang apa yang diperlukan lagi untuk dibawa ke ipoh..

6.00pg - Selesai berkemas dan pastikan semua cukup..aku bersiap2 nak mandi lepas dengar azan subuh..di dalam bilik air plak..masih duk merenung air kat dlm kolah (kolah la sgt..padahal dalam tong jer).. sebab pagi tu sangat la sejuk..sepanjang minggu hujan..so air pun rasa mcm air sejuk dalam peti ais..nak tak nak..terpaksa mandi sebab takut lambat nak solat n gerak dari rumah..

6.40pg - Lepas je solat, aku tepon Bff aku..datang ambik aku..ni yang aku syg kat Bff aku..waktu memerlukan..dia sanggup tolong aku..kreadit thanks to my frend..haha..sampai jer aku terus gerak ke KL Sentral..sebab train kul 8 pg..diorg ckp kena ada setengah jam awal sebelum berlepas..so tergesa2 la aku ke sana..

7.05pg - Aku sampai kat KL Sentral..so aku sarapan dulu..makan nasi lemak n air teh suam..tp rasanya sangat la hampeh tehnyer..nasib aku lapo..kalo x..tp air teh aku x minum abis..sbb sgt la x sedap, last2 minum mineral water jer..so..no more next time bebeh..



7.30pg - aku dah tercegat kat escalator KTM ETS tue..tunggu punya tunggu x bukak2 lagi..hampeh tul la..akupergi la kedai buku..tengok ada pape x yang leh dibaca dalam train..tp xder apa pun yang besh..last2, aku beli surat kabar Metro jer..

8.00pg - Waktu bertolak dari KL sentral..masih x bukak2 juga laluan ke ETS KTM..orang dah semakin ramai menunggu dan beratur..ada gak yang cakap nak saman la bagai..sbb pihak ETS yang membuat janji..so sepatutnya keadaan ni di elakkan..

8.10pg - akhirnya aku menaiki train dan bertolak menuju ke Ipoh..dan perjalanan mengambil masa 1j50min.. (tapi hampeh gak..)

10.25pg - Sampai di Station Keretapi IPOH..

bersambung..


p/s : korang pun mesti penat baca tentatif program aku satu hari yang x sudah nie..so korg rehat la yerk..aku pun nak rehat jap jari nie..sakit hati hari nie x abis lagi ngan perihal FB aku yang kena Hack ngan budak yang guna nama " bdkampang@yahoo.com" aku akan pastikan yang aku akan dapatkan budak sial ni sampai dapat..wahahaha..

16 September 2011

Lelaki Oh Lelaki

Kekadang tu susahkan bila kita fikir dan sedar yang kita duduk kat dunia yang nyata nie..maaf yer..ni nk cerita pasal lelaki..
Aku pun x tau apa yang membuatkan aku terfikirkan semua ni..mungkin sebab tekanan yang orang lain tak tahu atau tahu tapi pura-pura buat-buat tak tahu..entah la..mungkin sebab aku dah nak ada komitment atas orang lain nnt kot..

hensem x aku bila stress...hahaha..


Susahkan jadi lelaki..? tanggungjawab yang sangat-sangat besar..tapi x bermakna seorang perempuan tux der tanggungjawab..kat sini bila pikir blik..bila nak bina rumah tangga..macam-macam sebenarnya kena ambil kira..bukan hanya sebab kasih sayang antara orang yang kita saying dan atas dasar tu saja kita nak dirikan rumah tangga..tak..kalo tersedar lambat..alamaknya dah jalan..komperm terantuk kepala lepas tue..
apa yang aku nak cakapkan sebenarnya banyak perkara..tapi biar la aku cerita pasal tanggungjawab dan persediaan aku nanti..aku rasa macam tak banyak masa bila aku bilang hari..dan adakalanya cukup-cukup..dalam masa yang sama, terpikir tanggungjawab kalo dah kawen..setakat duk kumpul duit nak kawen..memang la lepas..tapi..pas kawen macam mana..ada terpikir x korang wahai lelaki yang nk diri kan masjid nie..bagi aku..sekarang kalo gaji kat Malaysia nie..takat bawah RM1500..boleh ker korang nak tanggung anak bini nanti dengan gaji banyak tu..?..yer la..nak bayar duit rumah, kereta, bil air, api, internet, astro, duit bulan2 nak kena hulur gak kat orang tua..tanda kita ingat kat dia dan berkat tue kalo kita sentiasa bagi kat diorg..n..kalo dah ada anak..nak hantar pulak kat babysitter lagi..kalo bersekolah..nak bagi duit belanja, buku, tambang bas..hushhh..banyak tue..tapi nasib la hidup nnt berkongsi..susah senang..bini ada..leh la tolong nnt..kalo dia keje la..kalo x kerja..mcm mana..? peningggg..@#$%^&*

masa kahwin ada check list..tp lepas kahwin,perlu ker check list tiap2 bulan..?


Bagi aku..aku perlukan sokongan terutama dari bakal isteri aku nanti..dan Alhamdulillah..apa yang aku nampak la sekarang nie..dia seorang yang memahami..apa yang aku nak dan apa yang aku tanggung..Thanks to my love..aku akan berusaha..dan atas sokongan dia..aku teruskan minat aku yang mana leh jana pendapatan tambahan..mungkin lebih dari gaji aku kot..iaitu Photographer..mungkin aku ada kelebihan kat bidang tu kot untuk aku teruskan kehidupan aku..dan bagi aku pulak..aku hanya nak buat family aku nanti senang, tak mewah tapi sederhana, selesa..tu saja..kalo aku x buat benda nie..aku tak tahu apa yang mampu aku buat..adakah aku akan melayang kerja-kerja opis..5hari seminggu..dari kul 8pagi sampai kul 5 petang tiap2 hari..tanpa ada usaha yang perlu aku buat untuk tambahkan duit dalam poket nie..? korang ada terfikir x pasal masa depan lepas kahwin nanti..? takkan kita masih nak bergantung pada orang tua kita lagi..sedangkkan kita yang cakap dulu ngan diorg yang kita dah bersedia nak tanggung anak orang..tup-tup..pas kawin..takan diorg plak nk tanggung ko plak..?

haha..ni la supporter aku..tq my dear..^^


Pesanan : Peringatan ini adalah untuk diri aku dan korang yang rasa diri tu lelaki yang nak mendirikan rumah tangga nanti..so pikir2 kan la yerk..dan kepada aku jugak..haha..padan muka aku..keke..tp x ler menyesal..sbb aku rasa dah masanya aku nk pikul tanggungjawab nie..dan ikot kata orang tua2..seru dah sampai..hehe..^^

kahwin oh kahwin...

haha..ni adalah sekadar hiasan sahaja..huhu..^^



Kepada para lelaki yang nak mendirikan masjid tu..selamat berumah tangga..^^

bersambung...

15 September 2011

Entry baru..Masih lagi dalam bulan syawal..

Erm..hari nie..hari terakhir aku bangun tido seawall 4.30pagi..yer la..Puasa 6..korang sudah..? Banyak fadhilatnyer kengkwan..memang sukar sebenarnya kita nak berpuasa..lebih-lebih lagi dalam bulan yang mewah dengan juadah makanan di musim perayaan nie..rumah terbuka itu..rumah terbuka sini..sampai cirit-birit la aku kena ari tue..hmm..nasib..tp, aku ingat lagi..raya ke-2 kalo x silap aku..pagi2 lagi aku dah tertido kat dalam jamban kat kampong ari tue, sakit perut punye pasal..sebabnyer makan rendang ayam kat umah makcik aku..x pasti la umah mana..yang pasti..ayam gak..hampehnyer ayam, dammm u..u r so kolestrol..wahahaha..(sian ayam tu..x bersalah pun kena maki ngan aku..padahal salah aku..makan jer apa yang dihidangkan..kan dah kena..padan muka aku..haha..)

oh! rendang ayam..ko memang sedap..tapiiii..


Bila dah lega sket baru la dapat tido, tp tu pun dah longlai la..sbb dlm perut mcm xder aper dah..pastu bila sedar..dlm kul 8.30pagi..aku turun nak mandi n sarapan..bila kuar jer dari bilik..lepak kat luar brandar..terdengar mak ngan adik2 aku ngah bersembang..rupa2nya diorang pun senasib aku..duduk dlm jamban sebab sakit perut..wahaha..nasib pagi tu aku ada teman..tp x pasti la saper yang masuk kat bilik air yang satu lagi pagi tue..haha..jgn yg bebukan udah ler..huhu..^^

So..the moral of the story..jangan la pelahap sangat bebulan raya nie..sebabnya..makan x habis pun kalo kat Malaysia nie..bukan kita duk kat Somalia, makan pun susah..so..makan untuk kesihatan..bukan untuk keburukkan..



Entry ni aku karang sebab aku xleh nak lelapkan mata pagi nie…entah kenapa seminggu nie..mata ni susah nak lelap, baik malam, baik siang..kalo bangun jer..payah nk tido balik… hmm..


bersambung...