02 December 2010

Demammmm...

Hm..mungkin ada pembaca yang lihat blog nie sunyi sepi..bukan kerana aku duk bizi kerja atau apa..tetapi kerana kawan lama sejak dari aku kecik lagi kembali lagi..hm..biarla aku perkenalkan kawan baik aku ni yang bernama Mr. M besor..kerana Mr. M Besor ni la yang membuatkan aku berhenti untuk menulis blog aku sejak akhir2 nie..tapi atas desakakan yang ada didalam diriku ini..aku kuatkan hati dan iman untuk terus menulis blog aku yang rasa dah jadi sarang tikus dan sarang labah2..nasib x jadi sarang burung lelayang..kalo x..jadi kaya la aku..keh3..

erm..pasal apa aku buh title demam skrg nie..hahaha..yer la dah duk hujung tahun..ngan negara kita mengalami banjir besor di beberapa kawasan utara..skrg nie mcm nak beralih arah ke kawasan selatan tanahair kita..
yang aku nk duk cerita bukan banjir jer..tetapi pasal demam..mungkin keadaan cuaca yang x duk menentu skrg membuatkan ramai yang duk kena demam...kalo demam biasa xper la gak..kalo kena demam denggi..? demam chikungunya..(betul ker aper aku taip nieh..haha..)..kan ke susah..huhu..walau bagai mana pun kalo anda diluar sana jangan ambil mudah pasal demam..sebab demam nie mmg kalo ndilihat simtom2nye hampir sama..tapi aku sebagai penulis yang duk merangkak+kegatalan satu badan yang sekarang nie masih lagi panas badan dan kemereah2an kegatalan..dan keadaan kerongkong yang x berapa sedap nk meneguk air masak tatkala ini..aduh..perit sunguh dirasai..huk3..(penulis kena sakit ape plak nie..denggi ker..? ohh..bukan dan tidak sama sekali..)..

korang nk tahu aku sekarang kena penyakit aper..? ha..ni nk duk habaq kat korg nieh..aku sekarang ngah menghadapi azab kegatalan seluruh badan..iaitu..demam campak..bukan aku demam dan aku kena campak kat luar..bukan..ni demam campak..dan ditambah perisa keladi..jadilah "demam campak keladi"..? korg pernah dengar ker..? aku ni pun baru 1st time dengar..haha..ok..ok..aku cerita pasal serba sedikit demam nie yerk..
keadaan demam nie hampir sama dengan demam campak biasa..cuma perbezaannya demam campak biasa akan menimbulkan kesan bintik2 hitam bila dah sembuh..kalo yang masih banyak antibodi tue..insyaAllah kesannya akan hilang..tapi demam campak keladi nie pulak..bezanya cuma keadaannya seperti ruam kemerah2an..seperti kena getah keladi..gatalnyer..ya amat..baru hari nie aku dapat duk lelapkan mata..kemarin dan semalam mcm nk mampus menahan gatal dan ngantuk yg tak memberi aku kesempatan untuk terlelap walaupun seminit..

tapi alhamdulillah semakin beransur pilih n kurang la kegatalan tu..cuma masih ada rasa gatal di beberapa kawasan..keh3..mcm nk beri ucapan untuk kaji cuaca lak..haha..

tp untuk korang yang duk rasa nk kena tue..minum la air kelapa+100plus+panadol..kalo rasa dah mula gatal2 tu beli la ubat yang disarankan oleh doktor..

p/s : korang jagn gelak..kang korang kena plak..sedangkan PM kita Najib tue dah tua2 pun kena..so..jgn la ckap korang yg dah kena tu x mungkin kena lagi..aku masuk nie 2 kali dah tau..

p/s 2 : mak aku kata...cakap tue suatu doa..bila kita cakap hati2..takut kena diri sendiri balik..

p/s 3 : aku mengidam nk makan yang bebukan..tp kena tahan pasal demam nie..huk3..(aper kena mengena la..haha..)

p/s 4 : sori tiada gambo..sbb Mr. M beso masih ada lagi ek..hahaha.. :p

04 November 2010

http://www.youtube.com/watch?v=8qp04LBeKtQ


entah la nk cerita mcm mana..aku suka lagu nie..
ada la sket2 in my life..hehehe..
so..aku nk layan gitar dulu..korang punlayan la ek..

SWEET CHARITY
-Doa Buat Kekasih

C G
Andainya aku bertanya padamu tentang bahagia
F C
Dimana nilai setia dimanakah puncak cinta
G
Mahukan engkau mengerti harapan serupa mimpi
F C
Ianya dapat terjadi atau hilang tak berganti
F C G
Sejarah mengajar kita menjadi lebih dewasa
F C
Meniti arus angkara
F C G
Lupakan kisah nan lalu teguhkan tugu imanmu
F C
Doaku buat kekasih
Dm

C G
Yang dulu usah dirindu hilangkanlah dari hati mu
F C
Doaku buatmu kekasih


26 October 2010

Filem Cuti-Cuti Cinta..



Cuti-Cuti Cinta




Salam...hmm..lama gak aku diam kat blog nie..bukan aper..bz sket kot melayan benda yg perlu atau lebih penting..so..baru la minggu nie duk nk cit-cat kat sini..baru la kemarin nk duk publish post nie..tp x dpt2..sbb duk menunggu sesuatu..tu yg jadi malas..(padahal xder kejer pun..huhu..)


Bila dah beberapa minggu x post..n ada la kejer sket yg selalu membatutkan aku dari nk tgok + nk isi kan post yg lama x terisi nie..baru la mggu ni aku dapat releks sket..tp disebabkan ari ahad yang lepas aku duk nk ambil baju yg adik aku tempah (yang agak lama gak la..) baru siap..aku pergi la ambil..sambil menguruskan beberapa urusan sedikit ngan kawan aku..En Yemm..tq kerana menyiapkkan baju tue yerk..kalo x..kering poket nie..dan disebabkan ada kelapangan yg x berapa bnyk masa petang tue..dah hantar baju..terus jer aku gie rumah kawan baik aku..dan disebabkan dia pun ngah x buat aper..aku ajak jalan..duk jalan2..maka tersembul idea nk layan movie..tp citer aper..? 


Last2..pilih la citer melayu dari arahan Ahmad Idham Cuti-Cuti cinta..


jalan ceritanya mengisah seorg anak org kaya yg dilakon oleh Nora Danish dan jejaka pekerja hotel iaitu Farid Kamil (hero malaya aku duk suka tgok lakonan dia skrg..sylo kekadang ayat dia..mcm playboy gak kekadang tue..patut la belakon dalam citer lagenda anak setan..eh budah setan..)..yg kecewa dgn tunangnya (Zed Zaidi) dtg bercuti di tempat kerja Farid Kamil..nk jadi cerita..time duk kat hotel tuela dia jatuh cinta ngan farid kamil..


bagi aku la..kalo nk rate kan filem nie la..ranting dia duk 2 bintang la kot..membazir jer modal duk wat citer mcm nie..baik wat drama ker..x ler rugi..tp..kalo duk layan2..leh la..aku pun sebab xder cerita yg aku nk tengok sgt..


so..sesaper yang rasa kecewa ngan cita pergi la bercuti..mana tahu dpat pakwe yang hensem time tue..mcm durian runtuh..hilang sorang..jumpa sorang..yer x..dan yang lelaki pun leh la..kalo nk cuba nasib..huhuhu..

16 September 2010

~Kenangan Dihari Raya~

Salam semua,
 kepada kengkawan yang x sempat aku nk minta maaf di awal hari raya
 ku ingin mengambil kesempatan sekali lagi
menyusun sepuluh jari memohon ampun dan maaf jika ada terkasar bahasa,
silap tutur kata, silap perbuatan yang selama ini ada membuatkan korg semua rasa aku ada salah..aku memohon ampun lagi sekali ikhlas dari hati ini.. :-)


Rasanya tahun nie la aku beraya terlalu lama di kampung.
Tahun depan mungkin turn aku plak kena kejer waktu raya..
Mana tidaknya, kampung tu adalah hasil titik peluh kami sekeluarga, 
termasuklah abg ipar aku yang sulung sekali menjayakan harapan dan impian kami sekeluarga..TQ bro..
dan bawah nie adalah bingkisan gambo yang aku ambil x lama dulu selepas selesai urusan jual beli tanah semua..


gambo bawah nie plak adalah tapak rumah asal..


bila dah ada rumah@ kampung sendiri..
dan bila hari raya dah dekat, sehari sebelum tue..teringin sangat la nak bakar lemang..so aper lagi..
siap menyanyi lagi..
"esok hari raya..esok hari raya.."


hahaha..macam tak percaya jer aku bakar lemang..
betul ker nieh..?
ihs! kompius..kaki dah ok ker en.Rashidi oii...
....
dan seterusnya aktiviti yang mengkompiuskan diri sendiri...



sempat lagi tue memancing walaupun kaki berjalan terngencut2..
Rashidi : geram punya pasal la..nk wat camner..asyik tengok jer tasik kat kampung tu..tu yang mencing gak..kekekekeke...mak jagan marah..bukan selalu..





erm..ni adalah gambo yang sempat aku ambik kat kawasan tasik yang terletak di 
empangan Jus, batang melaka.
Orang kat situ cakap..
empangan ni memang banyak gila ikan..tapi mungkin ikan pun nk beraya kot..tu yang umpan aku satu pun x kena..bapak aku jer yang dapat..itu pun ikan haruan..betul2 mcm haruan la..



akhir skali..aku sempat merakamkan gambo nie kat laman rumah kampung..
waktu yang cukup tenang buat aku..dan aku merasakan sangat bersyukur
ke khadrat-Nya yang telah memberikan aku Mata untuk melihat semuanya,
memberikan aku hidung untuk menghirup udara segar yang ada disini, juga berikan aku
telinga untuk aku mendengar suara cengkerik diwaktu malam, dan pancarindra yang
lain..terima kasih Ya Allah.



gambo sapo plak nie..?
ni adalah gambo Arwah Atuk & Nenek belah ayah, masa nie aku kat umah sedara, x sangka plak diorg ada frame gambo nie..so..
kepada bakal2 anak2 aku yang entah bila akan lahir didunia nie nanti..
ni la rupa  Moayang korang..
Di ceritakan, arwah atuk aku adalah seorg petani cina yang memeluk agama islam satu ketika dulu..tapi..bila tgok balik kulit aku..
xder pun kulit putih mcm cina..kekekeke..tp ayah aku ada la rupa sket..nagn
kak long aku..

so..sampai disini jer la cerita aku di awal hari raya nie..
kalo ada benda yang menarik nk aku kongsikan nanti..aku upload..k..


P/s: masih lagi mood raya..kepada korang semua..beraya jangan bawak keta laju2..kita kan nk beraya..nk hapy2..xkla menangis nnt..k..da..^^

07 September 2010

Selamat Hari Raya!!!

Assalamualaikum kome,
Sori lambat @ tercepat ucapa benda nie..aku yang dalam kelam kabut berkemas dan nk balik kampung petang nie..kena akur juga..sebab aku nk wish pada korang semua..
sebab kat kampung al-maklum la tenet xder..hehehe..so..

Dikesempatan ini..saya Shidi a.k.a Mohd Rashidi Isa ingin mengucapkan..


terutama kepada kengkawan yang ada disekeliling ku selama ini expecially my bff Abd. Aziz, dari dulu dan sekarang ada bila susah senang. Dan tidak lupa juga yg special buat cik 3G aka Naima is Imma yang selalu menceriakan di waktu sakitku di rumah bila aku membaca blog Gedik dia tue setiap kali..ahaks! thanks! dan kepada orang yang tersayang expecially my Ayah, my Mak yang selalu bagi harapan semasa diriku ditimpa bencana...dan setiap insan yang ku sayang..ku mengambil kesempatan ini memohon kemaafan jika selama ini aku ada buat salah dengan kalian..i love u all..

akhir sakali..

Maaf Zahir dan Batin,
Salam Aidilfitri.

Ihklas Daripada ~ Rashidi^^



P/s: bawak keta hati2 masa raya tau..assalammualaikum.

04 September 2010

Kan dah kena..smart"TAG" !!!

Alkisahnya bermula dari duk cit-cat2 ngan cik 3G kiter nie..yer la agak lama dia mendiamkan diri pabila seminggu membuatkan rakan2nya risau..so bila Pak Nil membuat merisik khabar diAtro dan radio era (sebenarnya xder kene mengena pun ngan Aznil nie.)..akhirnya..dia muncul balik..mcm chips more ler plak..kekeke..patut r nk bukak company cekelat...nnt dah kayo, jgn lupa belanja free cekelat2 yg dibuat untuk kami semua yerk..huhuhu...^^

Berbalik pada cerita smart"TaG" yang telah pun selamat dibaca dan diterima oleh rakan2 cik 3G kite nie..punya la pening aku kat sini nk meng-Listing kan nenama yang sekian-sekian..adush..so dengan rasa x bersalah dan rasa hormatnya..ku letak gambo mu disini..kekekeke..



..dan ini lah gadis yang telah meng"TAG" aku selepas dia pun kena TAG..huhuhu...glamor aper..masuk blog org lain..hahaha..

P/S : En. Shidi memohon kebenaran meminjam gambo cik 3G yer..jgn marah atau saman kiter yerk..kukuku..


so selepas di TaG..aper lagi..jawab jer la..

1) Adakah anda rasa HOT?
HOT yang camner tue..bulan pose ni..mmg HOT..tp kalo diri nie..nk dlm hati..kalo leh nk COOL jer..hehehe..


2) Upload wallpaper PC/Laptop yang anda guna sekarang...?
sampai wallpaper akupun korg tanya kew..? hm..ha..tgok ler..cintai lah ia..








3) Cerita Pasal Gambar Ini...?
untuk pengetahuan umum..pc nie guna win7..so..bila dia punya wallpaper leh tukar2..aku jadi pening..tu yg tukar gambo nie..so..ianya statik jer..lagu pun..sygi la dunia kite...kekekeke..promote lagi tue..ahaks..


4) Kali Terakhir Makan Pizza...?
ala..lupa la plak..mana nk ingt..dalam pantang..tp kalo x silap last kali kat dlm hospital pas aku selesai pembedahan..hahaha..mengidam beb..kekekeke..


5)Lagu Terakhir Anda Dengar...?
lagu terakhir adalah..erm..x pasti la..yang pasti aku dengar lagu dari stesen radio kesukaan mak aku..Radio klasik nasional..semua lagu lama2 mana la aku nk tau tajuknyer ape..?


6)Apa Yang Anda Buat Selain Menyelesaikan Tag Ini...?
baru pas menabung di Toilet..(biasa la..pagi perut x biasa terima..dah bersahur..tu la rutin tiap pagi..nk menabung jer kejernyer..)


7) Selain Nama Sendiri, Anda Dipanggil Nama Apa...?
shidi...atau dee..bukan watak dee yg citer kartun OGY n Cockroach tu yerk..tidak sama sekali..(tp aku suka kartun nie..)..haha..


8) Tag Lagi 5 Orang Siapa Yer Nak Tag Nie...?
aduh..ni la soalan yg pening..xper..cuba dijawab walaupun susah bagi aku..


 1) mr.Ton
 2) belum di isi
 3) seperti yang no.2
 4) seperti yang no.3
 5) seperti yang no.4


9) Siapa Orang No.1 Pada Anda...???
dia ni sahabat..yang mana kalo aku duk melepak kat CM, dia adalah antara org2 yang aku akan bersembang..adush..ada lagi soklan bawah nie..


10) Katakan Sesuatu Pada Orang No.5...
dia ni belum diketahu siapa gerangannya..aku masih mencari siapakah gerangannya..misterius sungguh..hish..


11) No.3 Ada Hubungan Dengan Sape...???
entah la..susah nak jawab bila No.3 ni sama ngan yg si no.5 tadi..so..susah nk ckp dia ada perhubungan dengan saper..


12) Bagaimana Pulak Dengan No.2...???
kalo ikotkan hati nk jer letak cik 3G kiter tu tadi..tp disebabkan dia yg wat smat"TAG" pada diriku yg kecian nie..so..aku masih membuka kepada teman2 yang ada di luar sana untuk mengisi ruang kosong yang ada dari no.2 ~ no.5...


13) Kata² Cinta Dengan Orang No.4...???
ceh..kate2 cinta apenyer..orangnya invisible..hahahaha..


14) Berikan Perkara Yang Anda Tau Tentang Orang Yang Tag Anda....
ha..soalan nie paling ditunggu dan paling besh untuk di jawab..
orangnye sweet jer..seorang yang ceria..dengan ditambah kegedikan beliau..so sentiasa bersemangat..dan selalu bercerita kat wall blog dia..(memang aku suke baca blog2 dia nie..)..suka main farmville kat fB..mayb..zaman kiter dulu2 x terdedah ngan permainan java game dan internet nie..tu yg kemaruk tue..dan ngan aku2 gak kekadang layan..hancus..hm..kalo nk cerita pasal dia nie..maknanya x upload la tag aku nie..


..so kepada sesapa yang nk Tag aku di kemudian hari..plz jgn..aku saja2 jer layan blog nie..


so,,kepada cik 3G, diharap berpueh hati dgn jwpn2 yg diberikan..dan kepada sesiapa yg diTag tu jawab ler..(aku pun x tau samada yg dari no1~5 tu ada jwb ker x..kalo ada pepandai la korg fikirkan siapakah gerangn yg menjawab tue..akhir skali..jgn diTAG kan lagi..nnt pasti ku deletkan..hahaha..da~...



25 August 2010

memBiziiiiiii!!!!

Adoi..sampai migrain ler kepala nie..seminggu dua nie banyak betul la projek itu dan ini..design plak bersepah2 nk wat..hm..paper pun alhamdulillah..ngan kelasnye lagi..kalo la aku leh bergerak sepantas yg dulu..hm..x ler aku cepat penat..bertongkat membuatkan aku jadi sakit tangan..hm..bila la nk sihat betul nie ek..

Walau bagai mana pun aku cuba untuk mencapai impian aku seperti mana yang aku inginkan..bukan nk kemewahan..tp nk buktikan yang aku ini gak mampu nk bina hidup baru aku semula..

1hari = (belajar ilmu fotografi 2j+ belajar ilmu suntingan filem 1j+ buat design 3~4j) + masa kejer ngan mak aku (buat kueh +4j) = migrain...@#$%^&*(..pening..)ayoooo....

hm..xper la..x kejer..ni la masanya berkerja sendiri..rasa penat lelah sendiri..nnt bil dah kejer balik..x tau la mcm mana nk bahagikan masa..

Ya-Allah, kepada mu ku mohon, permudahkan la urusan hamba mu ini dalam mencari rezeki yang halal..engkau berikan lah hambamu ini ketakwaan, ketenangan hati dan kesihatan diri yang baik dari segi rohaniah dan akidah ku..amin ya rabbal alamin..

26 July 2010

MillatFacebook!

Assalamualaikum,
Halo...wah..ni pengumuman..kepada semua muslimin dan muslimah diserata pelusuk dunia...dan yng ngah membaca blog ku ini..aku nk mencaritakan..adalah beberapa bulan yang lepas, tengah-tengah melayan google..pastu bukak itu..bukak ini..last skali bukak la facebook..adalah rakan baik ku ini yang juga satu sekolah dari tadika aku dulu..telah tagkan satu laman sosial yang baru pada wall aku..so masa memula tue..laman nie ngah update server...yang hendak aku ceritakn ni adalah tentang laman sosial baru nie..adalah..laman nie terbuka kepada orang islam kita..yang lagi besh tu..laman nie pulak dicipta oleh orang islam kita jugak..so..kepada yang rasa dirinya islam tue..buat la satu accaunt kat laman sosial nie..bukan nk promote..kitakan ngah mogok pasal kekejaman Israel-Zionis nie..so..yang korang mana tak tahu tue..yang korang duk slalu bukak facebook tu tiap2 hari..tiap2 masa..tu korang secara tak langsung korang menderma tabung israel..xkan la bukak facebook boleh..laman nie untuk satu account lagi x boleh..sbb apa aku berkata begitu..walau free mana pun korang duk kat coofee beans tue ker..mamak stall ker..internet yg dorg bayar pun atau pun yang korang bayar kat celcom ker..maxis broadband ker..digi broadband ker..Tmnet broadband ker..semua tu..x silap aku, aku ada terbaca satu buku ekonomi jalur lebar satu waktu dulu..yang mana setiap laman yang berbayar (W3=www @ .com) diaorg kena kan cukai kepada mana-mana negara termasuk negara kita la yang duk sibuk jalur lebar skrng nie iaitu kepada Suruhanjaya Komunikasi Malaysia(SKM)..yang mana...cukai tu 5-10% adalah untuk kaum jahananm nie(israella..saper lagi)..
x rasa macam kita nie ada duk dekat2 bau neraka tak secara x langsung kita duk sokong diorg secara senyap2..tp aper nk buat..kita cuma manusia biasa..yang mampu kita buat..yang x baik kita cegah tau jauhi..tp paper pun..kepada kawan2 yang teringin menyertai kami di http://www.millatfacebook.com/ @ korang nk jumpa aku sebagai sahabat islam..add la ttp://www.millatfacebook.com/mohd_rashidi_isa/ ..jgn segan2..hehe..

21 July 2010

Kelas Bahasa!!!

Ramai yang tak tau sebenarnya..bila aku wat reserch tentang penggunaan blog nie..ramai yang masih samar2 tentang dunia blogging nie..walhal kita patut sedar akan kepelbagai-gunaan bloger nie..Kenapa aku berkat begitu..ye la..kalo bab kecoh2 kat laman sosial tu..memang la kita ni teror bab komen-komen n kutuk mengutuk nie kan..tp aku nk kongsi sket la..kenapa kita perlu ada blog sendiri..bagi aku..blog nie leh cipta pelbagai variasi yang korang boleh hidupkan..contohnyer korang leh buat duit melalui laman bloger nie sambil korang attachkan sekali address cth facebook korg ker untuk diorg kenal saper yang diorg berurusniaga..pastu selain tue..korang leh buat laman peribadi sendiri contoh cerita yang korang x dpt nk buat panjang2 dlm komen kat facebook korang 2 kan..korang buat la kat sini..leh becerita panjang2..5-10page pun xper..pastu korang kalo nk belajar atau kongsikan sama teman-teman pun lagi bagus..ilmu nie kalo kita kongsikan bersama dan memberi manfaat pada kita dan orang lain kan bagus..contoh macam laman nie http://on-english.blogspot.com/...korang try la bukak..aku x berapa pandai bahasa omputih nie dan tu pasal la aku ajak korang skali yang rasa diri tue dah pandai membukit nk bukak pun alhamdulillah dan kalo x bukak pun xper..tp kalo boleh jadikan la diri kita nie sekerdil2 manusia yang tidak punya apa-apa n selalu rasa yang ilmu tu x cukup2..yer la dulu aku belajar cikgu aku ckap nk belajar n dapatkan ilmu biar samapai ke negara cina...tu cikgu aku ckp la..sekurang2..kalo kita dah terlepas pembelajaran masa kat sekolah tue ker..kat kolej tue ker..kat sini masih ada untuk kita manfaatkan bersama..jagan asyik bersembang di laman sosial saja sampai lupa untuk berlajar..betul x..selamat membloging..!!! cayok..!!!



kat bawah nie aku ada attachkan skali laman forumkot..yang ada kongsi nk belajar bahasa jepun..sesaper berminat click jer..
http://www.sepaku.net/sepaku-pendidikan/12541-mari-belajar-bahasa-jepun.html

06 July 2010

Im Backkkkkkk!!!!!!!!!!!!!!!!!...but...

Nampaknyer..tahun nie..tahun kesian utuk aku..pada 24hb June 2010, jatuhnyer ari khamis..watu petang la gitu..aku selamat menjalankan pembedahan yg agak serius..hm..kali nie..aku x tau la berapa lama aku kena dukkat umah..x kejer2 dari awal tahun nie sampai la sekarang..keadaanaku yg semakin meruncing akibat penyakit bosan yang aku alami ini dirumah menyebabkan aku jadi mengong untuk kesekian kali nya apa bila di operate kat bahagian punggung kiri aku untukmengabil sample tulang untuk dicantumkan dengan tulang peha aku yg hancur ari tue..apo la nasib pakcik nie..ponat dah kena belah sana sini..dah second-hand dah badan aku nie doktor2 kat sepital tu buat..kalo lagi skali wat pembedahan..maunyer aku jadi "BIONIK" nanti..

Buat pemandu dan pembonceng di luar sana..diharap gunakan lah jalan raya dengan berhemah..jangan la menggunakan jalan raya ikot suke hati mak tiri belah ketua kampung korang..tengok aku nie..x pasal2 aku yg salah seorg jadi mangsa keadaan..tp nk wat macm mana..dah nasib aku begini..sapo la nk kat den nie kalo begini keadaan ku..hm..

Gambo..? ish..xk ler aku upload..muntah darah masing2 tgok jap lagi..hahaha..biar la gambo tu untuk simpanan peribadi..walau bagaimana pun..kali ini..aku lagi sekali kena menjalankan aktiviti ku dengan lebih terancang dan berdisiplin dari segi kesihatan, pemakanan dan lain2 dgn lebih effisyen lagi..kalo x..bila la nk baik kaki aku nie..segala mak lembu..n mak kambing aku aku perah susunyer bg mendapatkan khasiat kalsium yg tggi untuk membentuk kesihatan tulang ku ini..bagi aku sihat seperti sedia kala..sbb aku dah bosan..aku nk keje..nk gak mencari ehem2..nk gak kawin..(eii..gatalnyer mamat nie..)..nk gak punyai kegidupan yg baik seperti dulu..malah lebih baik dari segi ekonomi..huhuhu..amin...

08 June 2010

Aku Jadi Designer..?

Hahaha..saja jer la tue nk wat terkejut..padahalkepala memang dah pening pikirkan deko dlm bilik sendiri..so aku kalo leh nk mintak ler pandangan semua yg membaca..kalo pilihan warna mana yg bagus.. kalo aku yg pk sendiri alamaknyer..jd belacan la..so..tolong la yek..
(..aper lako nie D, kalo design pandai..kalo warna hancus..)







dan ini...



atau ini...



atau ini...



atau ini...



bila dah siap cat n masuk barang aku akan story lagi ek mcm mana hasilnya..mungkin penat kot time tue..huhu..^^

03 June 2010

Semalam punyer cerita..

Semalam punya la penat..pg cari tongkat kat semua kedai punya la mahal nk mampos..pg kedai second hand pun lebih kurang macam nak suruh aku beli yang baru..dah la skrg nie dah x bergaji..mcm mana nk beli..adoi..nk ikotkan duit simpan pun ngah nyawa2 ikan jer nie..nk tguu keje berjangut nk beruban dah tau..



nasib la sebelum tu aku sempt pg tgok wayang..hahaha..gempak beb masuk wayang pakai tongkat..hahaha..aku punyer selamber katak jer wat dono org nk tengok ker aper..dah dari dulu mmg aku kaki tgok wayang..bila dah lama x pegi..mcm gian plak..hahaha..ada duit ker xder..aku nk masuk gak..so dengan keizinan-Nya..aku melepasi jgk cabaran utuk masuk kedalam pangung wayang..hahaha..so pada sesape yg berkenaan..jgn marah yer..bukan xk ajak..ada sebab..dan last sekali..akhirnya aku tengok citer ni...



..citer dia bagi aku besh la jgk..tp x la sampai wat aku ternganga mcm aku tgok citer iron man 1 dulu..spiderman..transfomers ke..tp boleh la tahan..ada la kelas yang tersendiri..on the next citer..aku nk layan citer ni plak..hahaha..



P/s: wei shidi..duit tue simpan la..asyik nk kuar jer..tau la kaki wayang sejak azali lagi..ahaks..^^

01 June 2010

Ebook : Teknik dan Kompilasi Photoshop Terbaik dari Imran Abdul Jabar

Ebook: Kompilasi Teknik Suntingan Foto Terbaik Vol.1 - ImranAbdulJabar.com
(click banner)
PERHATIAN!!!
Kepada semua pembaca dan peminat dan pengemar Photoshop atau pun yang suka2 nk mengedit gamabar sendiri atau pun baru berjinak2 dengan perisian photoshop tapi tak tahu cara penggunaannya...saya disini sedia membantu anda...Ebook Kompilasi Teknik-Teknik Photoshop dari Imran Abdul Jabar ini dapat membantu anda bagi meningkat kemahiran ke tahap superb!!! kalo x percaya, x silap aku ada upload salah satu dari hasil kerja aku kat blog nie..sebenarnya ada lagi..cuma aku x berkesempatan nk uploadkan jer lagi..mcm aku..aku ada cita2 nk menjadi juru gambar yang punyai ilmu yang baik..so Ebook ni..banyak lah membantu aku semasa aku mengedit gambar2 jadi DaBooM!!!...

Tak rugi kalo korang nak dapatkan ilmu nikan...lagi pun kalo nk dibandingkan dari kita nak pergi ke kursus-kursus yang diadakan di luar..terlalu mahal sehinggakan sampai beratus-ratus ringgit..so sekarang ni ada pilihan yang lebih baik mana yang kita akan buat pilihan..? ^^


So..kepada sesaper yang berminat untuk memperolehi ebook photoshop ini boleh dapatkan dari saya dengan harga yang sangat berpatutan semurah RM90.00 sahaja..so..apa lagi clik saja link ini dan boleh buat pesanan terus...

http://imranabduljabar.com/?ap_id=rashidi_isa86

Akhir kata, mari kita sama-sama belajar untuk memperolehi ilmu yang baik ini..selamat mencuba...salam.

27 May 2010

Ape Hikmahnya..

Jika diriku kini di dalam sebuah cerita yang tidak aku catatkan di dalam diari harian ku..apakah perjalanan ku ini perlu ku coretkan setiap masa, setiap keadaan..perlukah aku membuat pemeriksaan berkala seperti guard memaklumkan kerja pemeriksaannya kepada ketuannya..adakah kerana ingin memahami diriku..aku perlu memberitahu keadaan ku..memberi tahu sikap ku..memberitahu isi hatiku..susahkah hendak memahami isi hatiku..adakah ini dugaan yang Engkau berikan kerana hendak memberi kebahagiaan kepada ku..
Jika tersurat makna dan harapan...Engkau berikan la petunjukmu bagi hamba-Mu ini yang tidak tahu jalan yang bagaimana perlu ku perjelaskan untuk dia memahami aku ini..aku hanya mahu dia belajar berfikir..bukan berfikir apa yang terjadi sekarang..aku hendak dia berfikir secara menyeluruh..keadaan sekarang..dahulu..atau pun yang pernah aku katakan padanya sebelum ini..susah sangat ker hendak menjadikan diri ini selesa untuk berfikir secara rasional..susahkah untuk memahami diri seseorg..susahkah..aku tak tahu nak berkata apa lagi..kerana ku mengharap dia memahami..apa yang aku lakukan..dan mengapa aku lakukan..dan ape sebab aku lakukan semua ini..

23 May 2010

Ala Davehill photographers!





Aku x tau mcm mana davehill buat gambar tue..sampai sekarang aku kagum dgn style dia tue..tp bila tgok balik kat internet ada la ku belajo dari sifoo2 yg power mower kat malaysia nie..n tQ aku ucapkan..walaupun cara sebenar n mcm mana dia edit gambo tu aku masih lagi x mencari ke-perfect-kan dia tue..ni aku ada la buat beberapa gambar yang aku ambik n model dari mak aku, akak aku, n kawan aku..cuma aku nk kongsikan kat sini yg aku berusaha menambah baikkan dlm diri untuk menjadi yang lebih baik skill aku dlm bidang photography ni edit mengedit nie..

20 May 2010

Berikan Aku Kekuatan Ya-Allah!!!

Perlukah perjalanan kehidupan ini dikira dari mula kita bernafas...bila hari makin berlalu..aku rasa mcm terlalu banyak buang masa..aku rasa seperti tengelam dalam ketakutan bila org yang bernama doktor mengatakan yang aku kena buat pembedahan untuk pemindahan tulang lagi skali..ada kah ini perlu? Kawan2 boleh x bagi pendapat..? aku bingung..xder mood nk pk aper2 selain masalah ini sekarang..aku perlu buat aper lagi..kalo cara tradisioanal pernah jugak aku usahakan di kelang, jalan kebun..tp aku berikhtiar untuk ke sana lagi sekali untuk menunjukkan X-ray keadaan tulang peha aku..untuk pakcik tu memahami situasi yang berlaku..aku kena la berpuasa dari segala makan yang tidak berkhasiat untuk sekian lama lagi setelah 4bulan aku kini x makan benda2 merepek mcm dulu..dah bertambah untuk menjadi beberapa bulan yang entah tidak tahu bila akan sudah..



Ya Allah, kau tolong la hamba mu ini untuk mencari rezeki yang halal dalam pencarian kehidupan ku ini..jika ini dugaan yang Engkau berikan, berikan juga hamba-Mu ini kekuatan iman, hati, dan juga akal Ya-Allah..Ya-Allah, aku bermohon padaMu semoga Engkau berikan aku kesihatan yang semakin pulih pada setiap saat dan waktu..dan engkau jauhkan la hamba-Mu ini dari siksaan Api Neraka Mu Ya-Allah..amin, amin Ya Robbal a'lamin..

19 May 2010

Kantoi versi lelaki plak..huhu..

bila dengar lagu Zee Avi -Kantoi masa memula dulu..layan gak beb..tapi bila awal bulan nie kat AIM ke-19, afdlin shauki plak yg havock...tp aku sebagai lelaki..menyokong sebagai kaki gelak..so..aku update la video nie untuk korg yerk..Afdlin Shauki versi Kantoi Whatever...hahahah...



tp for gurls semua...jgn la marah..this just a suka2 jer..for fun..just enjoy okey!..layannnn..!!!

17 May 2010

Penangan SureHeboh @ Putrajaya!


Hahahaha..salam semua..nie aku nk citer pasal pg putrajaya semalam..mak ai..punya la panas...lagi satu sebab aku ni kaki patah..mengatal sgt nk ikot..ngan bertongkatnya lagi..maunya x berpeluh warna-wani aku keluarkan..hahaha..tp untuk komen aku kali nie..aku rasa sureheboh x berapa menarik la diadakan kat situ..bukan kerana kawasan yang dibuat..tp x banyak benda yang interesting kalo nk beli pun..mcm kebiasaan..ada gak produk2 dari munchis, dutc lady, nestley n bnyk lagi..tp..ni kureng la..sbb dia sekalikan dengan hari belia...n kat tempat hari beli plak..diorg ada kan beberapa aktiviti..ada la pagi tu ngan sukan diorg..aku nk tgok mmg malas sbb aku ni sakit hati sbb aku x dpt join..(sakit hati sbb kaki patah..kalo x dah join dah..)..huhu..
erm..tp btw..aku seronok la keluar walaupun keadaan aku insyaAllah makin pulih..sebab dah sekian lama aku terperuk jer kat umah melayan facebook n blog nie..hmm..paper pun aku tetap gak layan ngan aktiviti aku semalam..cayokk..!!!

14 May 2010

Claim Socso Punya Hal..


Nasib baik duit punya pasal..kalo bukan pasal aku eksiden ari tu..mmg malas nk claim..dadh la bnyk kejer nk kena buek..adoi yaii..
Hari nie aku sudah menyelesaikan masalah aku yg pertama yaitu mencari balik lokasi aku eksiden..hahaha..suwei betol la tempat tue...mimpi bedarah bagi aku..adoiii..nasib ada org yg syg..hahaha..bukan slalu dpt tgok saper yg sayang kita kan..masa kita sakit la kita dpt tahu siapa yang sayang kat kita kan..hahaha..
Hmm..dah lari tajuk dah nie..ish..ha..pasal claim tadi tu..aku ada lagi misi yang aku perlu selaesaikan iaitu mengambil report polis dan medical report dari hospital untuk mengclaimkan segala kerugian yang telah ku alami..hahaha..
Kerugian masih lagi x pasti..tp kalo 40k tu insyaAllah tp mkin lebih kot..terus jer kawin kot..hahaha..(ada hati nk kawin..jalan pun bertongkat..hahaha..)
x la..aku nk simpan asb kot..biar biak setahun dulu..pastu nk wat perancangan balik..ttg masa depan aku tu nanti..haha..
tp skrg nie yang penting aku rasa aku ni lambt sgt wat claim nie..risau gak..sbb skrg nie baru leh rajin nk gerakkan badan kesana atau kesini walau pun masih lagi bertongkat..hahaha..

13 May 2010

Kerdilnya ku rasa..


Bila kita hitung dan timbang balik..rasanya amalan kita ni masih lagi goyah..kurang tu jangan ckp la..sendiri boleh ukur..aku sebagai dari hamba-hamba-Nya terasa rindu bila teringatkan kawan2ku yang telah pergi, arwah opah ku, arwah atuk dan nenek aku dan yg lain-lain..buat aku terasa tersedu menahan rasa rindu pada mereka..Al-fatihah dan Surah Yassin la yang boleh aku sedekahkan..harap bukan sekali ini saja ku akan mengngati mereka..harap aku juga x lupa untuk mengingati akan diriku yang entah bila akan diseru untuk pulang ke pangkuan-Nya untuk agar aku duduk bersama-sama dengan mereka org2 beriman atau di sisi org-org yg duduk di Neraka jahanam-Mu, Ya-Allah..(jauhkan la diriku dari menduduki neraka Jahanam itu..amin..)..
Kadang kala bila dah lama tidak membaca Al-quran, Surah Yassin atau pun surah-surah yang mulia didalamnya..terasa lidah ni semakin keras untuk melafaskan setiap baris ayat yang ada dalam bacaanku..aku rasa kekilafan ku membuatkan aku rasa takut yang aku terlalu banyak berhutang dengan-Nya..nyawa yang diberikan..nafas yang diberikan..panca indera yang diberikan dan lain2 lagi..Ya Allah..Kau Ampuni lah dosa-dosa hamba mu ini yang selalu leka dan selalu lalai dengan duniawi ini..kau berikan la hamba mu ini kekuatan untuk melawan segala hasutan syaitan atau pun nafsu yang selalu membawa ku kedalam kegelapan yang tiada penyuluh iman dari mu..Amin...

Perubahan Yang Bermakna

Hahaha..rasa aku mcm dah lama duduk kat satu pelusuk dunia yg membuatkan aku jauh dari rakan2 sekuliah, rakan2 sekolah dan rakan bermain aku dulu..rasanya macam baru aku nk mengenali mereka balik..rasa mcm baru jer pulang dari dunia khayalan..yer la..blog aku nie kan namanya pun the journey..lebih kurang mcm citer monyet tue..journey to the quest..hahaha..tp ni citer aku..bukan monyet ek..
Yer la..mana taknya..bila dah lama menyibukan diri asyik mencari dan mencari rezeki..sampai terlupa untuk "connecting people" dgn kawan2 lama atau pun yang baru..
Dulu aku bukan x mencari kawan2 yang masa belajar n kat skolah..aku mencari jugak dan register gak friendster..dan jugak myspace..tp susah nk cari..coz nama masing2 letak nama glamor yg aku x pasti..bila dah masing2 dah makin matang..n ingat akan memori masa sekolah n masa belajar dulu sgt bermakna..senang bila dah ada facebook..aku rasa x rugi aku daftar facebook..kat situ aku tahu yang aku leh cari ramai kawan samada kawan lama yg dah tak jumpa atau pun kawan baru yg aku kenal kat dunia tanpa wayar nie..
Bila jumpa balik kawan2 lama kat facebook..aku seronok bila lihat banyk yang dah berubah..kebanyakkan berubah setiap masa dari baik, menjadi lebih baik..semakin matang..aku seronok bila baca status diorg, aktiviti diorg..dan yg besh tu..ramai yang dah kawin..hahaha..dan aku masih belum puas nk menikmati hari-hari bujang aku..dan masih banyk lagi hutan, pulau, dan gunung untuk aku lawati bersantai sambil ambil gambar ngan kamera DSLR aku..dan korang kalo nk makan nasi minyak aku..kena la tunggu..sebab belum sampai seru lagi..bila dah sampai masa ada la kad sampai kat umah korang..paper korg kena la slalu on n tgok kat facebook masing2..InsyaAllah..

12 May 2010

Hm..lama sungguh tak melayan blog nie..

Wajah baru..fresh sket blog aku kali nie..kalo tidak background gelap jer..mcm zaman kegelapan jer aku tgok..hm..rasa2nya sampai bila la aku akan menulis kat dlm blog aku kali nie..asyik kejer jer..sampai kekadang tu x sempat nk melayan blog..hm...ada banyak gak benda yang dah tamabah dalam blog nie sebenarnya..cuma nk kena cari betul2..tp kali nie nk wat citer open story..kalo mcm dulu macam diari pun ada..boring gak..kali ni aku nk masukan beberapa elemen...and..dari pemikiran aku..aku nk start ngan story hapy2..pastu elemen travel sbagai info untuk korg..pastu ada la beberapa tutorial..tak kisah la kalo korang nk aper saja..kite boleh bincang melalui komen yg aku akan open utuk korg bila setiap post yg aku wat utuk kita bincang..amacam..kalo ada paper yg korang rasa menarik untuk ditambah baikan..sila la bagi cadangan k..salam..