27 May 2010

Ape Hikmahnya..

Jika diriku kini di dalam sebuah cerita yang tidak aku catatkan di dalam diari harian ku..apakah perjalanan ku ini perlu ku coretkan setiap masa, setiap keadaan..perlukah aku membuat pemeriksaan berkala seperti guard memaklumkan kerja pemeriksaannya kepada ketuannya..adakah kerana ingin memahami diriku..aku perlu memberitahu keadaan ku..memberi tahu sikap ku..memberitahu isi hatiku..susahkah hendak memahami isi hatiku..adakah ini dugaan yang Engkau berikan kerana hendak memberi kebahagiaan kepada ku..
Jika tersurat makna dan harapan...Engkau berikan la petunjukmu bagi hamba-Mu ini yang tidak tahu jalan yang bagaimana perlu ku perjelaskan untuk dia memahami aku ini..aku hanya mahu dia belajar berfikir..bukan berfikir apa yang terjadi sekarang..aku hendak dia berfikir secara menyeluruh..keadaan sekarang..dahulu..atau pun yang pernah aku katakan padanya sebelum ini..susah sangat ker hendak menjadikan diri ini selesa untuk berfikir secara rasional..susahkah untuk memahami diri seseorg..susahkah..aku tak tahu nak berkata apa lagi..kerana ku mengharap dia memahami..apa yang aku lakukan..dan mengapa aku lakukan..dan ape sebab aku lakukan semua ini..

23 May 2010

Ala Davehill photographers!





Aku x tau mcm mana davehill buat gambar tue..sampai sekarang aku kagum dgn style dia tue..tp bila tgok balik kat internet ada la ku belajo dari sifoo2 yg power mower kat malaysia nie..n tQ aku ucapkan..walaupun cara sebenar n mcm mana dia edit gambo tu aku masih lagi x mencari ke-perfect-kan dia tue..ni aku ada la buat beberapa gambar yang aku ambik n model dari mak aku, akak aku, n kawan aku..cuma aku nk kongsikan kat sini yg aku berusaha menambah baikkan dlm diri untuk menjadi yang lebih baik skill aku dlm bidang photography ni edit mengedit nie..

20 May 2010

Berikan Aku Kekuatan Ya-Allah!!!

Perlukah perjalanan kehidupan ini dikira dari mula kita bernafas...bila hari makin berlalu..aku rasa mcm terlalu banyak buang masa..aku rasa seperti tengelam dalam ketakutan bila org yang bernama doktor mengatakan yang aku kena buat pembedahan untuk pemindahan tulang lagi skali..ada kah ini perlu? Kawan2 boleh x bagi pendapat..? aku bingung..xder mood nk pk aper2 selain masalah ini sekarang..aku perlu buat aper lagi..kalo cara tradisioanal pernah jugak aku usahakan di kelang, jalan kebun..tp aku berikhtiar untuk ke sana lagi sekali untuk menunjukkan X-ray keadaan tulang peha aku..untuk pakcik tu memahami situasi yang berlaku..aku kena la berpuasa dari segala makan yang tidak berkhasiat untuk sekian lama lagi setelah 4bulan aku kini x makan benda2 merepek mcm dulu..dah bertambah untuk menjadi beberapa bulan yang entah tidak tahu bila akan sudah..



Ya Allah, kau tolong la hamba mu ini untuk mencari rezeki yang halal dalam pencarian kehidupan ku ini..jika ini dugaan yang Engkau berikan, berikan juga hamba-Mu ini kekuatan iman, hati, dan juga akal Ya-Allah..Ya-Allah, aku bermohon padaMu semoga Engkau berikan aku kesihatan yang semakin pulih pada setiap saat dan waktu..dan engkau jauhkan la hamba-Mu ini dari siksaan Api Neraka Mu Ya-Allah..amin, amin Ya Robbal a'lamin..

19 May 2010

Kantoi versi lelaki plak..huhu..

bila dengar lagu Zee Avi -Kantoi masa memula dulu..layan gak beb..tapi bila awal bulan nie kat AIM ke-19, afdlin shauki plak yg havock...tp aku sebagai lelaki..menyokong sebagai kaki gelak..so..aku update la video nie untuk korg yerk..Afdlin Shauki versi Kantoi Whatever...hahahah...



tp for gurls semua...jgn la marah..this just a suka2 jer..for fun..just enjoy okey!..layannnn..!!!

17 May 2010

Penangan SureHeboh @ Putrajaya!


Hahahaha..salam semua..nie aku nk citer pasal pg putrajaya semalam..mak ai..punya la panas...lagi satu sebab aku ni kaki patah..mengatal sgt nk ikot..ngan bertongkatnya lagi..maunya x berpeluh warna-wani aku keluarkan..hahaha..tp untuk komen aku kali nie..aku rasa sureheboh x berapa menarik la diadakan kat situ..bukan kerana kawasan yang dibuat..tp x banyak benda yang interesting kalo nk beli pun..mcm kebiasaan..ada gak produk2 dari munchis, dutc lady, nestley n bnyk lagi..tp..ni kureng la..sbb dia sekalikan dengan hari belia...n kat tempat hari beli plak..diorg ada kan beberapa aktiviti..ada la pagi tu ngan sukan diorg..aku nk tgok mmg malas sbb aku ni sakit hati sbb aku x dpt join..(sakit hati sbb kaki patah..kalo x dah join dah..)..huhu..
erm..tp btw..aku seronok la keluar walaupun keadaan aku insyaAllah makin pulih..sebab dah sekian lama aku terperuk jer kat umah melayan facebook n blog nie..hmm..paper pun aku tetap gak layan ngan aktiviti aku semalam..cayokk..!!!

14 May 2010

Claim Socso Punya Hal..


Nasib baik duit punya pasal..kalo bukan pasal aku eksiden ari tu..mmg malas nk claim..dadh la bnyk kejer nk kena buek..adoi yaii..
Hari nie aku sudah menyelesaikan masalah aku yg pertama yaitu mencari balik lokasi aku eksiden..hahaha..suwei betol la tempat tue...mimpi bedarah bagi aku..adoiii..nasib ada org yg syg..hahaha..bukan slalu dpt tgok saper yg sayang kita kan..masa kita sakit la kita dpt tahu siapa yang sayang kat kita kan..hahaha..
Hmm..dah lari tajuk dah nie..ish..ha..pasal claim tadi tu..aku ada lagi misi yang aku perlu selaesaikan iaitu mengambil report polis dan medical report dari hospital untuk mengclaimkan segala kerugian yang telah ku alami..hahaha..
Kerugian masih lagi x pasti..tp kalo 40k tu insyaAllah tp mkin lebih kot..terus jer kawin kot..hahaha..(ada hati nk kawin..jalan pun bertongkat..hahaha..)
x la..aku nk simpan asb kot..biar biak setahun dulu..pastu nk wat perancangan balik..ttg masa depan aku tu nanti..haha..
tp skrg nie yang penting aku rasa aku ni lambt sgt wat claim nie..risau gak..sbb skrg nie baru leh rajin nk gerakkan badan kesana atau kesini walau pun masih lagi bertongkat..hahaha..

13 May 2010

Kerdilnya ku rasa..


Bila kita hitung dan timbang balik..rasanya amalan kita ni masih lagi goyah..kurang tu jangan ckp la..sendiri boleh ukur..aku sebagai dari hamba-hamba-Nya terasa rindu bila teringatkan kawan2ku yang telah pergi, arwah opah ku, arwah atuk dan nenek aku dan yg lain-lain..buat aku terasa tersedu menahan rasa rindu pada mereka..Al-fatihah dan Surah Yassin la yang boleh aku sedekahkan..harap bukan sekali ini saja ku akan mengngati mereka..harap aku juga x lupa untuk mengingati akan diriku yang entah bila akan diseru untuk pulang ke pangkuan-Nya untuk agar aku duduk bersama-sama dengan mereka org2 beriman atau di sisi org-org yg duduk di Neraka jahanam-Mu, Ya-Allah..(jauhkan la diriku dari menduduki neraka Jahanam itu..amin..)..
Kadang kala bila dah lama tidak membaca Al-quran, Surah Yassin atau pun surah-surah yang mulia didalamnya..terasa lidah ni semakin keras untuk melafaskan setiap baris ayat yang ada dalam bacaanku..aku rasa kekilafan ku membuatkan aku rasa takut yang aku terlalu banyak berhutang dengan-Nya..nyawa yang diberikan..nafas yang diberikan..panca indera yang diberikan dan lain2 lagi..Ya Allah..Kau Ampuni lah dosa-dosa hamba mu ini yang selalu leka dan selalu lalai dengan duniawi ini..kau berikan la hamba mu ini kekuatan untuk melawan segala hasutan syaitan atau pun nafsu yang selalu membawa ku kedalam kegelapan yang tiada penyuluh iman dari mu..Amin...

Perubahan Yang Bermakna

Hahaha..rasa aku mcm dah lama duduk kat satu pelusuk dunia yg membuatkan aku jauh dari rakan2 sekuliah, rakan2 sekolah dan rakan bermain aku dulu..rasanya macam baru aku nk mengenali mereka balik..rasa mcm baru jer pulang dari dunia khayalan..yer la..blog aku nie kan namanya pun the journey..lebih kurang mcm citer monyet tue..journey to the quest..hahaha..tp ni citer aku..bukan monyet ek..
Yer la..mana taknya..bila dah lama menyibukan diri asyik mencari dan mencari rezeki..sampai terlupa untuk "connecting people" dgn kawan2 lama atau pun yang baru..
Dulu aku bukan x mencari kawan2 yang masa belajar n kat skolah..aku mencari jugak dan register gak friendster..dan jugak myspace..tp susah nk cari..coz nama masing2 letak nama glamor yg aku x pasti..bila dah masing2 dah makin matang..n ingat akan memori masa sekolah n masa belajar dulu sgt bermakna..senang bila dah ada facebook..aku rasa x rugi aku daftar facebook..kat situ aku tahu yang aku leh cari ramai kawan samada kawan lama yg dah tak jumpa atau pun kawan baru yg aku kenal kat dunia tanpa wayar nie..
Bila jumpa balik kawan2 lama kat facebook..aku seronok bila lihat banyk yang dah berubah..kebanyakkan berubah setiap masa dari baik, menjadi lebih baik..semakin matang..aku seronok bila baca status diorg, aktiviti diorg..dan yg besh tu..ramai yang dah kawin..hahaha..dan aku masih belum puas nk menikmati hari-hari bujang aku..dan masih banyk lagi hutan, pulau, dan gunung untuk aku lawati bersantai sambil ambil gambar ngan kamera DSLR aku..dan korang kalo nk makan nasi minyak aku..kena la tunggu..sebab belum sampai seru lagi..bila dah sampai masa ada la kad sampai kat umah korang..paper korg kena la slalu on n tgok kat facebook masing2..InsyaAllah..

12 May 2010

Hm..lama sungguh tak melayan blog nie..

Wajah baru..fresh sket blog aku kali nie..kalo tidak background gelap jer..mcm zaman kegelapan jer aku tgok..hm..rasa2nya sampai bila la aku akan menulis kat dlm blog aku kali nie..asyik kejer jer..sampai kekadang tu x sempat nk melayan blog..hm...ada banyak gak benda yang dah tamabah dalam blog nie sebenarnya..cuma nk kena cari betul2..tp kali nie nk wat citer open story..kalo mcm dulu macam diari pun ada..boring gak..kali ni aku nk masukan beberapa elemen...and..dari pemikiran aku..aku nk start ngan story hapy2..pastu elemen travel sbagai info untuk korg..pastu ada la beberapa tutorial..tak kisah la kalo korang nk aper saja..kite boleh bincang melalui komen yg aku akan open utuk korg bila setiap post yg aku wat utuk kita bincang..amacam..kalo ada paper yg korang rasa menarik untuk ditambah baikan..sila la bagi cadangan k..salam..