16 September 2010

~Kenangan Dihari Raya~

Salam semua,
 kepada kengkawan yang x sempat aku nk minta maaf di awal hari raya
 ku ingin mengambil kesempatan sekali lagi
menyusun sepuluh jari memohon ampun dan maaf jika ada terkasar bahasa,
silap tutur kata, silap perbuatan yang selama ini ada membuatkan korg semua rasa aku ada salah..aku memohon ampun lagi sekali ikhlas dari hati ini.. :-)


Rasanya tahun nie la aku beraya terlalu lama di kampung.
Tahun depan mungkin turn aku plak kena kejer waktu raya..
Mana tidaknya, kampung tu adalah hasil titik peluh kami sekeluarga, 
termasuklah abg ipar aku yang sulung sekali menjayakan harapan dan impian kami sekeluarga..TQ bro..
dan bawah nie adalah bingkisan gambo yang aku ambil x lama dulu selepas selesai urusan jual beli tanah semua..


gambo bawah nie plak adalah tapak rumah asal..


bila dah ada rumah@ kampung sendiri..
dan bila hari raya dah dekat, sehari sebelum tue..teringin sangat la nak bakar lemang..so aper lagi..
siap menyanyi lagi..
"esok hari raya..esok hari raya.."


hahaha..macam tak percaya jer aku bakar lemang..
betul ker nieh..?
ihs! kompius..kaki dah ok ker en.Rashidi oii...
....
dan seterusnya aktiviti yang mengkompiuskan diri sendiri...



sempat lagi tue memancing walaupun kaki berjalan terngencut2..
Rashidi : geram punya pasal la..nk wat camner..asyik tengok jer tasik kat kampung tu..tu yang mencing gak..kekekekeke...mak jagan marah..bukan selalu..





erm..ni adalah gambo yang sempat aku ambik kat kawasan tasik yang terletak di 
empangan Jus, batang melaka.
Orang kat situ cakap..
empangan ni memang banyak gila ikan..tapi mungkin ikan pun nk beraya kot..tu yang umpan aku satu pun x kena..bapak aku jer yang dapat..itu pun ikan haruan..betul2 mcm haruan la..



akhir skali..aku sempat merakamkan gambo nie kat laman rumah kampung..
waktu yang cukup tenang buat aku..dan aku merasakan sangat bersyukur
ke khadrat-Nya yang telah memberikan aku Mata untuk melihat semuanya,
memberikan aku hidung untuk menghirup udara segar yang ada disini, juga berikan aku
telinga untuk aku mendengar suara cengkerik diwaktu malam, dan pancarindra yang
lain..terima kasih Ya Allah.



gambo sapo plak nie..?
ni adalah gambo Arwah Atuk & Nenek belah ayah, masa nie aku kat umah sedara, x sangka plak diorg ada frame gambo nie..so..
kepada bakal2 anak2 aku yang entah bila akan lahir didunia nie nanti..
ni la rupa  Moayang korang..
Di ceritakan, arwah atuk aku adalah seorg petani cina yang memeluk agama islam satu ketika dulu..tapi..bila tgok balik kulit aku..
xder pun kulit putih mcm cina..kekekeke..tp ayah aku ada la rupa sket..nagn
kak long aku..

so..sampai disini jer la cerita aku di awal hari raya nie..
kalo ada benda yang menarik nk aku kongsikan nanti..aku upload..k..


P/s: masih lagi mood raya..kepada korang semua..beraya jangan bawak keta laju2..kita kan nk beraya..nk hapy2..xkla menangis nnt..k..da..^^

07 September 2010

Selamat Hari Raya!!!

Assalamualaikum kome,
Sori lambat @ tercepat ucapa benda nie..aku yang dalam kelam kabut berkemas dan nk balik kampung petang nie..kena akur juga..sebab aku nk wish pada korang semua..
sebab kat kampung al-maklum la tenet xder..hehehe..so..

Dikesempatan ini..saya Shidi a.k.a Mohd Rashidi Isa ingin mengucapkan..


terutama kepada kengkawan yang ada disekeliling ku selama ini expecially my bff Abd. Aziz, dari dulu dan sekarang ada bila susah senang. Dan tidak lupa juga yg special buat cik 3G aka Naima is Imma yang selalu menceriakan di waktu sakitku di rumah bila aku membaca blog Gedik dia tue setiap kali..ahaks! thanks! dan kepada orang yang tersayang expecially my Ayah, my Mak yang selalu bagi harapan semasa diriku ditimpa bencana...dan setiap insan yang ku sayang..ku mengambil kesempatan ini memohon kemaafan jika selama ini aku ada buat salah dengan kalian..i love u all..

akhir sakali..

Maaf Zahir dan Batin,
Salam Aidilfitri.

Ihklas Daripada ~ Rashidi^^



P/s: bawak keta hati2 masa raya tau..assalammualaikum.

04 September 2010

Kan dah kena..smart"TAG" !!!

Alkisahnya bermula dari duk cit-cat2 ngan cik 3G kiter nie..yer la agak lama dia mendiamkan diri pabila seminggu membuatkan rakan2nya risau..so bila Pak Nil membuat merisik khabar diAtro dan radio era (sebenarnya xder kene mengena pun ngan Aznil nie.)..akhirnya..dia muncul balik..mcm chips more ler plak..kekeke..patut r nk bukak company cekelat...nnt dah kayo, jgn lupa belanja free cekelat2 yg dibuat untuk kami semua yerk..huhuhu...^^

Berbalik pada cerita smart"TaG" yang telah pun selamat dibaca dan diterima oleh rakan2 cik 3G kite nie..punya la pening aku kat sini nk meng-Listing kan nenama yang sekian-sekian..adush..so dengan rasa x bersalah dan rasa hormatnya..ku letak gambo mu disini..kekekeke..



..dan ini lah gadis yang telah meng"TAG" aku selepas dia pun kena TAG..huhuhu...glamor aper..masuk blog org lain..hahaha..

P/S : En. Shidi memohon kebenaran meminjam gambo cik 3G yer..jgn marah atau saman kiter yerk..kukuku..


so selepas di TaG..aper lagi..jawab jer la..

1) Adakah anda rasa HOT?
HOT yang camner tue..bulan pose ni..mmg HOT..tp kalo diri nie..nk dlm hati..kalo leh nk COOL jer..hehehe..


2) Upload wallpaper PC/Laptop yang anda guna sekarang...?
sampai wallpaper akupun korg tanya kew..? hm..ha..tgok ler..cintai lah ia..








3) Cerita Pasal Gambar Ini...?
untuk pengetahuan umum..pc nie guna win7..so..bila dia punya wallpaper leh tukar2..aku jadi pening..tu yg tukar gambo nie..so..ianya statik jer..lagu pun..sygi la dunia kite...kekekeke..promote lagi tue..ahaks..


4) Kali Terakhir Makan Pizza...?
ala..lupa la plak..mana nk ingt..dalam pantang..tp kalo x silap last kali kat dlm hospital pas aku selesai pembedahan..hahaha..mengidam beb..kekekeke..


5)Lagu Terakhir Anda Dengar...?
lagu terakhir adalah..erm..x pasti la..yang pasti aku dengar lagu dari stesen radio kesukaan mak aku..Radio klasik nasional..semua lagu lama2 mana la aku nk tau tajuknyer ape..?


6)Apa Yang Anda Buat Selain Menyelesaikan Tag Ini...?
baru pas menabung di Toilet..(biasa la..pagi perut x biasa terima..dah bersahur..tu la rutin tiap pagi..nk menabung jer kejernyer..)


7) Selain Nama Sendiri, Anda Dipanggil Nama Apa...?
shidi...atau dee..bukan watak dee yg citer kartun OGY n Cockroach tu yerk..tidak sama sekali..(tp aku suka kartun nie..)..haha..


8) Tag Lagi 5 Orang Siapa Yer Nak Tag Nie...?
aduh..ni la soalan yg pening..xper..cuba dijawab walaupun susah bagi aku..


 1) mr.Ton
 2) belum di isi
 3) seperti yang no.2
 4) seperti yang no.3
 5) seperti yang no.4


9) Siapa Orang No.1 Pada Anda...???
dia ni sahabat..yang mana kalo aku duk melepak kat CM, dia adalah antara org2 yang aku akan bersembang..adush..ada lagi soklan bawah nie..


10) Katakan Sesuatu Pada Orang No.5...
dia ni belum diketahu siapa gerangannya..aku masih mencari siapakah gerangannya..misterius sungguh..hish..


11) No.3 Ada Hubungan Dengan Sape...???
entah la..susah nak jawab bila No.3 ni sama ngan yg si no.5 tadi..so..susah nk ckp dia ada perhubungan dengan saper..


12) Bagaimana Pulak Dengan No.2...???
kalo ikotkan hati nk jer letak cik 3G kiter tu tadi..tp disebabkan dia yg wat smat"TAG" pada diriku yg kecian nie..so..aku masih membuka kepada teman2 yang ada di luar sana untuk mengisi ruang kosong yang ada dari no.2 ~ no.5...


13) Kata² Cinta Dengan Orang No.4...???
ceh..kate2 cinta apenyer..orangnya invisible..hahahaha..


14) Berikan Perkara Yang Anda Tau Tentang Orang Yang Tag Anda....
ha..soalan nie paling ditunggu dan paling besh untuk di jawab..
orangnye sweet jer..seorang yang ceria..dengan ditambah kegedikan beliau..so sentiasa bersemangat..dan selalu bercerita kat wall blog dia..(memang aku suke baca blog2 dia nie..)..suka main farmville kat fB..mayb..zaman kiter dulu2 x terdedah ngan permainan java game dan internet nie..tu yg kemaruk tue..dan ngan aku2 gak kekadang layan..hancus..hm..kalo nk cerita pasal dia nie..maknanya x upload la tag aku nie..


..so kepada sesapa yang nk Tag aku di kemudian hari..plz jgn..aku saja2 jer layan blog nie..


so,,kepada cik 3G, diharap berpueh hati dgn jwpn2 yg diberikan..dan kepada sesiapa yg diTag tu jawab ler..(aku pun x tau samada yg dari no1~5 tu ada jwb ker x..kalo ada pepandai la korg fikirkan siapakah gerangn yg menjawab tue..akhir skali..jgn diTAG kan lagi..nnt pasti ku deletkan..hahaha..da~...