08 November 2011

Halloooo u alllsss..^^

Hm..mesti ada di kalangan korang yang duk menunggu..sori la..org bizi katakan..xder masa nak kemaskinikan blog nie..tp bukan bz sebab apa..ada la hal2 yang berkaian kerja..ok..so post kali ni aku nak update satu perkara iaitu..kerja yang aku buat..

kat bawah nie adalah laman web aku yang baru saja aku buat..selama sebulan nie..duk mencari idea+ubah sana-ubah sini..tukar situ, tukar sini..salah sana..salah situ..bermacam-macam masalah aku hadapi untuk siapkan laman web nie..bermula dengan mencari Domain+hosting yang sesuai..lepas tu belajar cara menggunakan sistem yang kita beli dekat hosting..mereka bentuk paparan yang akan kita hasilkan..membuat gallery slideshow yg bergerak menggunakan flash..bnyk juga rasanya..dah siap kena baiki apa yang salah n x patut ada dalam tu..n buat survey kat fb bg mendapatkan komen hasil yang kita buat tadi...

penat lelah selama sebulan nie membuahkan hasil n membuatkan aku senang hati seketika..walaupun masih banyak lagi yang aku kena lakukan..contohnye..portfolio yang kuat..sistem perniagaan yang baik..dan macam-macam lagi..tp tu xmematahkan semagat aku untuk terus kan impian aku sebagai fotografer yang baik..

dan hasilnya korang leh tengok kat laman sawang labah-labah aku nie..

www.leophotogenic.com


08 October 2011

Part-3 : Oh..my Bz Week..(Kursus Kahwin la pulak..)

Sabtu, 24hb September 2011..

Aku bangun subuh seperti biasa..bersiap solat subuh dan bersiap nak hadiri kursus perkahwinan di Hasani Management cawangan IPOH..korang mesti nak tahu kan kenapa aku hadiri kursus kat sini..walhal..kat KL nun..bersepah tempat kursus pra-perkahwinan yang diadakan setiap minggu..bukan x leh nak ambik..tp..biasa la..masyarakat kita sekarang nie..nak pupuk hati kasih saying..nak jalan2..bersama2..nak shopping2 sama2..nak wat apa pun bersama..so aku pun x terkecuali nak merasakan pengalaman pergi kursus kahwin yang ke-2 kali..huh..? Ke-2? Kenapa plak aku nie pergi kali yang ke-2..dulu x lulus ker..? dulu dah pernah kahwin ker..? x..semua tu bukan sama sekali ngan apa yang korang sedang fikirkan..dulu aku pernah hadiri satu kursus yang sama..tetapi aku attend 1hari jer..sebab..hari yang ke-2 aku emergency sgt2..sbb..xperlu aku ceritakan..dan sbb emergency tu la aku x dpt sijil aku..tp tu dah dekat dua tahun lebih..n pergi pun sesaja..sebab memember la cakap..nak dibuat seminggu la kursus tu nanti..so aku pun kelam-kabut la gak..yer la..korang sendiri pun xnkkan nak hadiri kursus sampai seminggu..

Erm..k, pagi tu aku datang umah cik tunang..n jemput beliau untuk hadiri kursus tu bersama..tapi disebabkan awal sangat..dalam kul 7pg cenggitu la..aku gie brek-1st dulu..lapo..haha..n pastu baru kitorg gerak pergi attend kursus..Sampai kat hasani..plak..mcm2 la dlm perut nie..nak terbuang la plak..adus..mana nak cari toilet..nasib ada..tp x la berapa selesa macam kat KLCC yerk..jamban kampong pun elok lagi..tp nak wat mcm mana..darurat..hentam jer la..janji puas..haha..bila selesai..proses mendaftar kedatangan untuk sesiapa yang hadiri kursus tersebut..bila tang turn aku ngan cik tuning..Cik tuning pulak buat spoil..aku x tau paper..sebab..resit dia yang pegang..tp nasib dapat masuk kursus tue..wahh..lega..tp aku idak ler marah ngan cik tuning..benda kecik..lagi pun nama kitorang dah ada dlm list..so dia x bagi..aku nak duit yuran tu balik..banyak cantik..haha..



Dalam Kelas : Masuk jer bilik “Darjah” (wah..ayat..mcm budak sekolah pakai..bilik darjah ko..wahaha..)so..dalam sana amat la sejuk..dah la x bawak sweater..n kelas bermula lepas isi boring ntah apa kejadahnya..dlm kul 8.30pg la..aku risau gak..sebab dulu attend x abis..pas tue datang ngan cik tuning pulak tue..kalo x lulus ujian nie..malu aku..bakal Abah mertua pun reject macam nie..haha..tp..aku buat2 cool..ingatkan aku jer mengelabah risau lulus ker idak..rupenya cik tuning pun sama..wahahaha..Dihari pertama bagi aku tak la terlalu boring..Ustaz yang mengajar pun sporting, ada lawak dalam bercerita sambil menyampaikan tajuk yang dibawa..aku suka..dulu aku pergi x macam nie..agak boring..so bila dah masuk belah petang sket..kepala fikir nak belah jer plak..padahal nawaitu mmg untuk kursus..semua mcm tue..pikir nak balik jer..biasa la..dulu masa belajar pun cengitu gak..haha..lebih kurang kul 6ptg lebih aku ngan cik tunang balik..malam tu aku kat bilik agak boring la jugak..tp rasa penat la gak satu hari duk kat dalam air-cond..pastu kat bilik plak pasang air-cond jgk..tp aku tutup..sbb rasa mcm nak selesema jer..risau punya pasal..baca la sket buku yang dia bagi..tp kejap je..pastu ngantuk..kol cik tunang nak say Gud Nite..hehe..romantik x..lalalala..

Bersambung..

03 October 2011

Part-2 : Oh..my Bz Week..

...bersambung dari episod yang lepas..

hm..apanyer post la aku buat nie..ni dah terjebak ngan cik tunang la nie..ada part 1, part 2...hm..k..
lepas aku sampai jer ipoh..

10.25pg - Sesampai jer kat station keretapi IPOH..ada plak seorang awek nie sengih2 kat aku..ingatkan nak jual mahal..tapi takot ngajuk..so aku pun membalas senyuman padanya..heheh..^^..sape lagi..cik tunang kesayangku la..wawawa..jgn jeles..


10.45pg - Lepas je cik tunang menjemput aku..dah kena drive plak..cik tunang x cian pun ngan En. Tunang dia nie..(hehe..x la..gurau jer..jgn marah ek..)..so dengan pujukkan cik tunang sambil nak melalui Premis Pusat Jualan Kereta Produa..lalu kami melencong jap ke kedai tersebut..Park keta pastu masuk ke dlm..dalam kedai keta la..


11.00pg - Haha..hati kembali bebunga apabila test drive kereta idaman jap tadi..so..kira2 nak gak ambik Myvi SE 1.5..sebab dari awal tahun lagi aku dah duk tunggu..kalo ambik 1.3..erm..x berbaloi..sbb harga 1.3 = 1.5..so..korang pikir..?


11.10pg - Sampai di rumah cik tunang..bersalam ngan bakal Abah Mertua-ku..n lepak jap..penat tu..sampai2 dah melencong dulu..hehe..tp x lama..pastu aku pergi Homestay nak check-in..menginap kat sana..sebab aku datang sini ada beberapa tujuan..so kena la menginap beberapa hari kat sini..


11.30pg - Pas dapat kunci bilik..terus jer aku lepak2kat bilik..rehat..hilangkan penat jap..kat luar sangat la panas..so rehat menanti waktu sembahyang Jumaat..


14.15ptg - Selesai Solat Jumaat.


15.00ptg - Aku ambik cik tunang ngan keta yang di PINJAM kan kepada aku..nak jalan2 kat bandaraya IPOH jap..tp sebelum tu duk mengukur panjang x lebar bilik n ruang tamu rumah dia..last..kitorg kuar..tu pun selepas minta izin nagn Abahnya..hee..(Abah say : Jangan balik lewat sangat..)


15.30ptg - Berjalan di JJ Ipoh, minum kat KFC+makan chezy Wedgedes(betul ker aku type)..+ ushar barang kamera n terangkat satu kamera kompak..tp bukan aku yang punya..tp untuk Mak cik tunang-ku..




sebenarnya petang tu kitorang Plan nak gi kedai butik pengantin..tp Cik tunang buat Appointment ngan butik tu kul 5.30-6.00ptg mcm tu la..so..


17.30ptg - pas solat asar kat shopping mall, terus gerak ke Zahar Butik...


ha..ni la..planner yang kitorg ambik..aku suka style dia..tp nasib jauh..kalo ada cawangan KL..aku nak ambik dia gak..hehe..


18.00ptg - kitorg sampai ke butik..n bincang punya bincang...blalalalala...


ha..ni la wedding planner kitorang..En. Zaid..kelas ko jah..(haha..iklan rebina jap..keke..)

19.15ptg - bla..bla..bla..aku x bnyk sgt idea..tp cik tunang..dia yang susun n plan..sbb dia yang nak meletup sana..meletup sini masa kawin nanti..aku ikot kan jer..yer la..kawen sekali jer..(yer kew..heee..) & kitorg gerak balik.


19.45ptg - waktu dah nak malam..tp aku singah beli makan..beli char kuew tiaw n diikuti oleh cik tunang yang mengidam gak..dia Dua bungkus..aku 1+1 bungkus..n balik..aku smyg..n boom..bangun balik smyg..aku boom balik..penat...haha..beshnyer dpat bantal..


bersambung lagi..


p/s : next entry : Kursus kawin (masih lagi dalam entry : Oh..my Bz Week.. tp part:3)

Oh..my Bz Week..

Oh..my Bz Week..

Salam semua..sori 2 minggu rasanya x dapat nak update blog..terasa tersangat2 la penat dengan minggu yang sudah..

Erm..aku pun x tahu mana satu yang aku nak mulakan dulu..banyak jugak cerita rasanya..haha..

Wokey..aku mulakan cerita dari  tarikh 23hb..

5.00pg - bangun pagi dalam keadaan yang sangat malas..tetapi atas rasa tanggungjawab+kewibawaan ke atas cik tunang..so dengan gagahnya bangun menuju ke bilik air..tapi sampai jer kat bilik air..sentuh air ngan jari (ala2 citer Seniman bujang lapok)..terasa sangat la sejuk air tatkala itu..so aku basuh muke jer dulu..

5.15pg - aku kembali ke birai katil untuk membelek2 beg dan mengira2 barang apa yang diperlukan lagi untuk dibawa ke ipoh..

6.00pg - Selesai berkemas dan pastikan semua cukup..aku bersiap2 nak mandi lepas dengar azan subuh..di dalam bilik air plak..masih duk merenung air kat dlm kolah (kolah la sgt..padahal dalam tong jer).. sebab pagi tu sangat la sejuk..sepanjang minggu hujan..so air pun rasa mcm air sejuk dalam peti ais..nak tak nak..terpaksa mandi sebab takut lambat nak solat n gerak dari rumah..

6.40pg - Lepas je solat, aku tepon Bff aku..datang ambik aku..ni yang aku syg kat Bff aku..waktu memerlukan..dia sanggup tolong aku..kreadit thanks to my frend..haha..sampai jer aku terus gerak ke KL Sentral..sebab train kul 8 pg..diorg ckp kena ada setengah jam awal sebelum berlepas..so tergesa2 la aku ke sana..

7.05pg - Aku sampai kat KL Sentral..so aku sarapan dulu..makan nasi lemak n air teh suam..tp rasanya sangat la hampeh tehnyer..nasib aku lapo..kalo x..tp air teh aku x minum abis..sbb sgt la x sedap, last2 minum mineral water jer..so..no more next time bebeh..



7.30pg - aku dah tercegat kat escalator KTM ETS tue..tunggu punya tunggu x bukak2 lagi..hampeh tul la..akupergi la kedai buku..tengok ada pape x yang leh dibaca dalam train..tp xder apa pun yang besh..last2, aku beli surat kabar Metro jer..

8.00pg - Waktu bertolak dari KL sentral..masih x bukak2 juga laluan ke ETS KTM..orang dah semakin ramai menunggu dan beratur..ada gak yang cakap nak saman la bagai..sbb pihak ETS yang membuat janji..so sepatutnya keadaan ni di elakkan..

8.10pg - akhirnya aku menaiki train dan bertolak menuju ke Ipoh..dan perjalanan mengambil masa 1j50min.. (tapi hampeh gak..)

10.25pg - Sampai di Station Keretapi IPOH..

bersambung..


p/s : korang pun mesti penat baca tentatif program aku satu hari yang x sudah nie..so korg rehat la yerk..aku pun nak rehat jap jari nie..sakit hati hari nie x abis lagi ngan perihal FB aku yang kena Hack ngan budak yang guna nama " bdkampang@yahoo.com" aku akan pastikan yang aku akan dapatkan budak sial ni sampai dapat..wahahaha..

16 September 2011

Lelaki Oh Lelaki

Kekadang tu susahkan bila kita fikir dan sedar yang kita duduk kat dunia yang nyata nie..maaf yer..ni nk cerita pasal lelaki..
Aku pun x tau apa yang membuatkan aku terfikirkan semua ni..mungkin sebab tekanan yang orang lain tak tahu atau tahu tapi pura-pura buat-buat tak tahu..entah la..mungkin sebab aku dah nak ada komitment atas orang lain nnt kot..

hensem x aku bila stress...hahaha..


Susahkan jadi lelaki..? tanggungjawab yang sangat-sangat besar..tapi x bermakna seorang perempuan tux der tanggungjawab..kat sini bila pikir blik..bila nak bina rumah tangga..macam-macam sebenarnya kena ambil kira..bukan hanya sebab kasih sayang antara orang yang kita saying dan atas dasar tu saja kita nak dirikan rumah tangga..tak..kalo tersedar lambat..alamaknya dah jalan..komperm terantuk kepala lepas tue..
apa yang aku nak cakapkan sebenarnya banyak perkara..tapi biar la aku cerita pasal tanggungjawab dan persediaan aku nanti..aku rasa macam tak banyak masa bila aku bilang hari..dan adakalanya cukup-cukup..dalam masa yang sama, terpikir tanggungjawab kalo dah kawen..setakat duk kumpul duit nak kawen..memang la lepas..tapi..pas kawen macam mana..ada terpikir x korang wahai lelaki yang nk diri kan masjid nie..bagi aku..sekarang kalo gaji kat Malaysia nie..takat bawah RM1500..boleh ker korang nak tanggung anak bini nanti dengan gaji banyak tu..?..yer la..nak bayar duit rumah, kereta, bil air, api, internet, astro, duit bulan2 nak kena hulur gak kat orang tua..tanda kita ingat kat dia dan berkat tue kalo kita sentiasa bagi kat diorg..n..kalo dah ada anak..nak hantar pulak kat babysitter lagi..kalo bersekolah..nak bagi duit belanja, buku, tambang bas..hushhh..banyak tue..tapi nasib la hidup nnt berkongsi..susah senang..bini ada..leh la tolong nnt..kalo dia keje la..kalo x kerja..mcm mana..? peningggg..@#$%^&*

masa kahwin ada check list..tp lepas kahwin,perlu ker check list tiap2 bulan..?


Bagi aku..aku perlukan sokongan terutama dari bakal isteri aku nanti..dan Alhamdulillah..apa yang aku nampak la sekarang nie..dia seorang yang memahami..apa yang aku nak dan apa yang aku tanggung..Thanks to my love..aku akan berusaha..dan atas sokongan dia..aku teruskan minat aku yang mana leh jana pendapatan tambahan..mungkin lebih dari gaji aku kot..iaitu Photographer..mungkin aku ada kelebihan kat bidang tu kot untuk aku teruskan kehidupan aku..dan bagi aku pulak..aku hanya nak buat family aku nanti senang, tak mewah tapi sederhana, selesa..tu saja..kalo aku x buat benda nie..aku tak tahu apa yang mampu aku buat..adakah aku akan melayang kerja-kerja opis..5hari seminggu..dari kul 8pagi sampai kul 5 petang tiap2 hari..tanpa ada usaha yang perlu aku buat untuk tambahkan duit dalam poket nie..? korang ada terfikir x pasal masa depan lepas kahwin nanti..? takkan kita masih nak bergantung pada orang tua kita lagi..sedangkkan kita yang cakap dulu ngan diorg yang kita dah bersedia nak tanggung anak orang..tup-tup..pas kawin..takan diorg plak nk tanggung ko plak..?

haha..ni la supporter aku..tq my dear..^^


Pesanan : Peringatan ini adalah untuk diri aku dan korang yang rasa diri tu lelaki yang nak mendirikan rumah tangga nanti..so pikir2 kan la yerk..dan kepada aku jugak..haha..padan muka aku..keke..tp x ler menyesal..sbb aku rasa dah masanya aku nk pikul tanggungjawab nie..dan ikot kata orang tua2..seru dah sampai..hehe..^^

kahwin oh kahwin...

haha..ni adalah sekadar hiasan sahaja..huhu..^^



Kepada para lelaki yang nak mendirikan masjid tu..selamat berumah tangga..^^

bersambung...

15 September 2011

Entry baru..Masih lagi dalam bulan syawal..

Erm..hari nie..hari terakhir aku bangun tido seawall 4.30pagi..yer la..Puasa 6..korang sudah..? Banyak fadhilatnyer kengkwan..memang sukar sebenarnya kita nak berpuasa..lebih-lebih lagi dalam bulan yang mewah dengan juadah makanan di musim perayaan nie..rumah terbuka itu..rumah terbuka sini..sampai cirit-birit la aku kena ari tue..hmm..nasib..tp, aku ingat lagi..raya ke-2 kalo x silap aku..pagi2 lagi aku dah tertido kat dalam jamban kat kampong ari tue, sakit perut punye pasal..sebabnyer makan rendang ayam kat umah makcik aku..x pasti la umah mana..yang pasti..ayam gak..hampehnyer ayam, dammm u..u r so kolestrol..wahahaha..(sian ayam tu..x bersalah pun kena maki ngan aku..padahal salah aku..makan jer apa yang dihidangkan..kan dah kena..padan muka aku..haha..)

oh! rendang ayam..ko memang sedap..tapiiii..


Bila dah lega sket baru la dapat tido, tp tu pun dah longlai la..sbb dlm perut mcm xder aper dah..pastu bila sedar..dlm kul 8.30pagi..aku turun nak mandi n sarapan..bila kuar jer dari bilik..lepak kat luar brandar..terdengar mak ngan adik2 aku ngah bersembang..rupa2nya diorang pun senasib aku..duduk dlm jamban sebab sakit perut..wahaha..nasib pagi tu aku ada teman..tp x pasti la saper yang masuk kat bilik air yang satu lagi pagi tue..haha..jgn yg bebukan udah ler..huhu..^^

So..the moral of the story..jangan la pelahap sangat bebulan raya nie..sebabnya..makan x habis pun kalo kat Malaysia nie..bukan kita duk kat Somalia, makan pun susah..so..makan untuk kesihatan..bukan untuk keburukkan..



Entry ni aku karang sebab aku xleh nak lelapkan mata pagi nie…entah kenapa seminggu nie..mata ni susah nak lelap, baik malam, baik siang..kalo bangun jer..payah nk tido balik… hmm..


bersambung...

14 September 2011

Raya yang lalu..

Sambungan episode lalu..

Haha..macam entry drama la pulok..hoho..
Pribius episode..aku dah post n mulakan dengan entry baru, title blog yang baru, cerita baru dan sebab-sebab yang baru..haha..harap korang puas hati ngan blog baru aku nie..(hope so..)

Kali nie aku nk cerita pasal kemeriahan raya aku..korang baca la sampai lebam..

26hb Ogos 2011 (26 Ramadhan) – Dalam kul 10malam..Aku sekeluarga pulang ke kampong..aku rasa korang pun dah tahukan kampong aku..aku ada ceritakan kat korang kat dlm post yang terdahulu..Gambo..? mana ada gambo..photographer yang kena drive..mana leh bergambo semasa mamandu..haha..masa nie aku balik ngan ekseyen sket..sbab baru buat kad Touch n Go ku yang baru..yang lama..dah nak jahanam kad dia..so..yang membuatkan ku riak tatkala itu..adalah..perasmian Mesin Smartag ku..wawawa..

my smart tag..^^


27hb Ogos 2011 (27 Ramadhan) – Sesampainye kami sekeluarga di kampong pada kul 1 pagi(lebih kurang la..sebabnyer..melencong pergi singgah KFC dekat Tol Sg. Besi untuk bersahur esok harinya.. (wahwah..mewah ko..sahur ngan KFC lagi..)..tp last2..sampai kampong..dah kena bedal KFC tu n x sempat sahur..haha..tp nasib baik..sebabnya..sahur kami semua terlajak..nasib aku dah melantak banyak dari mereka2 tue..wahaha..so..apa yang mampu dibuat..niat jer la..
-   Pagi di kampong, x kemana2..sebab..nak rileks2 jer dulu..tengok keadaan umah yang baru saja di Renovate..xde la renovate ape..Cuma tambah tempat parking n berandar jer sket..
-   Ayah aku pulak..macam biasa la..berlatih (haha) nk hidup cara kampong..kemas laman rumah..potong kayu..sapu daun2 yang berselerak..kemaskan kayu, pasir yang x dikemaskan oleh tukang buat rumah nie..(angina org tua tue..)..so..x pasal-pasal aku pun terlibat sama..wawaw..x sampai petang..dah letih..haussss..
28hb Ogos 2011 (28 Ramadhan) – Aku ngan mak ayah aku kuar pergi kedai perabut..beli katil ngan tilam..selama nie..masa duk balik kampong..kitorang x pernah pun tidur dalam bilik..tidur kat ruang tamu jer..bilik hanya tempat letak barang jer..tp lepas jer renovate rumah ari tue..tu yang seronok merasmikan bilik masing2..haha..lepas jer balik..pergi beli barang semua..aku ngan kerja aku la..ketuk lantai kayu yang mana dah terangkat2..maklum la..rumah kampong..sampai nk tercabut tulang aku nie..sebabnya..besor sangat rumah nie..ayaaa..naper la besor sangat..

29hb Ogos 2011 (29 Ramadhan) – Esok nak raya..so korang pun leh tahu..aper kena buat kan..masing2 sibuk..pasang langsir..duk jahit baju yang ada yang x kena..mak aku masak jer la dari pagi sampai malam..nk menyiapkan juadah esok..pas jer dia masukkan daun, santan n pulut dalam buluh..kerja2 membakor lemang plak..saper lagi kalo bukan aku..Abang ipar aku hampeh..mcm budak2..mengajuk ngan along aku..sebab kena tegur ngan along aku..last..dari pagi sampai petang..duk basuh keta..lap keta..tu jer la..kalo aku..kejap jer dah bosan nk basuh keta tue..tp alih2..esoknya raya..HUJAN..wawawa..dan angah aku pulang lewat..patang dalam kul 4 baru sampai ngan laki dia..nasib ada adik aku si Ain tu..kalo x..sian mak aku kat dapur sorang2..

hero bako lemang..kita bako..kita bako..kita bako..so jadinyer..soley-soley la..haha..


30hb Ogos 2011 (1 Syawal) – Hari Raya, Semua orang seronok..xder yang x seronok..aku pulak x sabo2 nak merakam detik indah di pagi raya..al maklum la..sejak aku pakai kamera dari dulu..x pernah nak dapat ambik gambo sekeluarga..sebabnya..dulu..masing2 ada hal..tahun nie jer la yang besh..sebabnya..semua ada..huhu..
Okey la..kat bawah nie aku ada masukkan gambo raya ari tue..huhu..

moment di malam raya..syahdu jer..layan pelita..

moment di pagi syawal..1st time dapat snap gambo full family..haha..sedeykan..org lain dah berframe2 gambo sama ngan family..haha..^^

my youngers sister..ayu..

my 1st sis n husben dia..makcik lynn & pakcik zahari..

my 2nd sis, mak buyung Ila & husben dia Pakcik Hasrul..

This is my younger sister too..Miss Ain cempedak golek..haha..



n lastly..aku la..gambo pagi raya satu jer la ngan family aku..yg nie raya ke-3 punya gambo da..huk3..sedey..

..nak gambo lagi..ermm..cukup la..nnt next entry la aku upload yang comel2nyer tentera aku..haha..

Bersambung..

13 September 2011

Catatan dalam Permulaan

Salam semua..harap aku tak terlepas untuk say SELAMAT HARI RAYA, Maaf Zahir & Batin..terutama to My Ayah dan My Emak..thanks a lot coz besarkan dee n selalu ada waktu dee perlukan..terima kasih banyak-banyak..(haha..mcm nk ucapan majlis penganugerahan jer rasa..)

Kepada kengkawan semua..yang membaca atau pun yang sambil lalu jerk at blog nie terima kasih sebab sudi baca..n thanks a lot to my belove..Cik Tunang..coz..tanpa dia rasa aku xder semangat kot nak tulis blog ni. Nasib dia slalu ada..kalo x..berabuk la..so..untuk dia..aku hadiahkan Blog baru, Jenama baru, tulisan baru..cuma yang lama..hanya link jer yang masih sama dengan yang dulu..





Okey..kenapa aku barukan semula rumah blog aku nie..sebab utamanya..aku dah semak tengok gelap2 nie.. dan yang ke-2..sebab hari2 aku kena bebel dengan Cik tunang..bila nak buang sampah sarap dalam blog aku yang makin hari..makin berabuk tu..haha..(xder la dia ckp mcm tue..aku jer yg tukar..kasi  sedap nk baca..keke..^^)..

Sebab yang ke-3 plak..aku rasa sampai masa aku nak mulakan sesuatu yang kita rasa perlu untuk berubah..dari yang lama kepada yang baru..juga kehidupan aku..yang x lama lagi akan berubah kepada status itu kepada status yang baru..haha..(tetibe je rasa seronok dlm hati yang tiap hari ada jer bunga2 yang mekar kat hati ni..wawawa..)

Sebab yang ke-4..aku nak kongsi segala-galanya ngan korang..yer la..aku kan nk tukar status x lama lagi..so..aku nk la tulis kehidupan aku yang makin baru, makin mencabar, makin huru-hara tatkala hari makin dekat nie..macam-macam la yang aku rasa perlu nk diperbincangkan..n nak korang pun bagi la sama nasihat yang membina..bukan nk membunuh aku k..haha..so..

So..kepada diri ini dan rakan n yang sewaktu dengannya..lepas puasa tempo hari, ada x benda2 yang membawa korang kepada pembaharuan hidup korang..? bagi aku..puasa n raya tahun nie..adalah sebagai titik tolak untuk aku mula bergerak lagi pantas dari sebelumnya..dan buku baru untuk aku kepada kehidupan aku yang baru..

Bersambung..

25 August 2011

Raya dan SpeedTrap!

Semperna nk menyambut Syawal nie..baik aku post entry nie..kalo x dah lapok..


So..memula aku nk Wish Selamat Berpuasa Kepada Seluruh Umat Manusia yang bergama Islam terutamanya dan SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI, Maaf Zahir dan Batin. Kepada korang semua jangan la nak Raya punya pasal..Pusa di bulan Ramadhan ni nak ianya berlalu dengan cepat..sedey wei bila puasa nk habis..setahun sekali..dulu x lak rasa mcm nie..hm..


Ok ni aku nak men-Listingkan kawasan2 yang sewaktu dengannya untuk kawasan yang diawasi dengan Speedtrap atau bahasa Melayu-nyer..Perangakap Kelajuan. So sesapa yang rasa banyak duit kat poket tu setiap masa..leh la abaikan Posting nie..sebab korang memang Budi-man..polis ramai x cuti..sbb nk cari duit raya..korang la yg bayor gaji deme...ye dak..huhu..


So yang bawak keta untuk balik ke kampung halaman memasing tue..Pandu la dengan cermat, bukan suruh ber-racing kat jalan tu..orang lain pun bayar gak cukai jalan..kang ada yang Kaki di Perutmu dan sedia la menerima surat cinta dari Tok Anjang Mu..wahahaha..Dan Kalo ngantuk rancang perjalanan anda dengan selamat k..tido dulu ker sebelum gerak balik..atau masa perjalanan dah ngantuk sangat2 tue..berhhenti kat RnR memana tue rehat jap..minum kopi ker..power root ker..k..^^


-berbanga abe polis nie menembak ngan kamera canggih dia tue..-


Berikut adalah kawasan-kawasan speedtrap:
PLUS Arah Utara(dari KL):

1- Km 197.1, Km 198.8 & Km 204.3 selepas exit Kemunting
2- Km 208 & Km 214.8 sebelum exit Kemunting
3- Km 271 berdekataan exit Ipoh Selatan
4- Km 274.4 berdekatan exit Ipoh Utara
5- Km 286.9 berdekatan exit Simpang Pulai
6- Km 296 berdekatan exit Gopeng
7- Km 352.6 selepas exit Sungkai
8- Km 373 berdekatan exit Slim River
9- Km 241.9 berdekatan exit Kuala Kangsar
10- Km 308.6 selepas exit Gopeng
11- Km 252 masa turun bukit selepas terowong Menora
12- Km tak pasti tapi betul2 di R&R Gurun
13- 2 km after tol Juru (90km/j)
14- 5 kamera di atas jambatan pulau pinang (so slow je la kat situ)

Plus Arah Selatan:
1- Km 289 sebelum exit Nilai Selatan
2- Ada 3 kamera antara Km 255 - Km 249 (Persimpangan Seremban - Senawang)
3- Km 253 selepas exit Senawang
4- Km 213.9 selepas exit Alor Gajah
5- Betul2 di exit Jasin
6- Km tak pasti tapi selepas hentian sebelah Tangkak
7- Km juga tak pasti tapi jambatan pertama selepas exit Yong Peng utara
8- Km 97.3 selepas exit Air Hitam
9- Betul2 di exit Sedenak

Plus Tengah:
1- Km 456 selepas exit Sungai Buluh
2- Betul2 di exit Bukit Lanjan
3- Betul2 dibawah Restoran Jejantas Sg Buloh
4- Km 302.8 berdekatan exit Kajang
5- Km 296.5 & Km 297 berdekatan exit Bangi

NKVE
1- 300 meter sebelum tol Jalan Duta (60 km/j)
2- Selepas cabang jalan ke tol Jalan Duta (80km/j)
3- Betul2 di exit Damansara
4- Km 11.2 berdekatan rel keretapi
5- Betul2 di exit Shah Alam

Jaga-jaga

KESAS
1- Km 44.8 berdekatan exit LDP
2- Berhadapan Endah Parade
3- Betul2 di exit Hicom

ELITE (Dari arah KLIA)
1- Km 4.8 selepas exit Batu 3
2- Km 2 - Km 4 atas jambatan berdekatan Makro
3- Betul2 kat bawah restoran jejantas USJ
4- Km 10 sebelum exit USJ

JALAN PERSEKUTUAN
1- Bersebelahan Hotel Mint
2- Berdekatan Esso kat exit Salak Selatan
3- Berhadapan dengan Istana Negara
4- Berhadapan dengan Muzium Negara
5- Kawasan turun bukit selepas pekan Raub (Menghala Kuala Lipis)
6- 2 km sebelum pekan Maran (Arah Kuantan)
7- Area Paya Bungor

P/s: Kita balik sebab nk raikan kegembiraan bersama dengan orang tersayang..bukan nak balik bawa berita tentang kesedihan..Selamat Hari Raya Semua..n Selamat berpose bagi yang kenal dengan Puasa..huhu..^^

10 June 2011

Myvi Extrem!!!


perodua new logo1 Edisi terbaru Perodua MyVi lebih sporty   MyVi Extrem
Myvi Extrem akan dilancarkan
Masih lagi berita berkenaan model terbaru Perodua Myvi, kali ini sumber dari Berita Harian hari ini mendedahkan Perusahaan Otomobil Kedua Sdn Bhd (PERODUA) bakal melancarkan Myvi edisi baru dengan enjin berkapasiti 1.5 liter dan ditampilkan dengan reka bentuk, kemasan dan perincian lebih tegar, bergaya dan sporty. Sumber industri berkata, Myvi baru yang bakal dinamakan ‘MyVi Extrem’ itu akan dilancarkan pada Mac atau April tahun ini.
Sumber tersebut memberitahu Myvi Extrem akan menggunakan platform gabungan model generasi baru Toyota Passo dan Daihatsu Boon Luminas dengan kuasa enjinnya juga dipertingkatkan kepada 1.5 liter berbanding 1.0 liter dan 1.3 liter pada model Myvi sedia ada di pasaran. Beberapa perubahan dalaman dan luaran ditampilkan mengikut trend semasa bagi memenuhi citarasa golongan muda seperti bamper, hud depan dan pintu belakang yang lebih bergaya.
Myvi Extrem baru ini juga menampilkan perubahan kedudukan gear yang terletak pada papan pemuka (dashboard) seperti Alza. Difahamkan, dengan pelancaran Myvi Extrem serta satu lagi model baru yang akan dilancarkan PERODUA pada separuh kedua tahun ini, ia dijangka merealisasikan hasrat PERODUA untuk merekodkan jualan tertinggi baru tahun ini. Rekod jualan syarikat itu sebelum ini adalah 176,400 unit.
p/s : Boleh tahan nama Myvi baru, sesuai sangat dengan kapasiti enjin 1.5 liter yang pastinya lebih berkuasa. Tuil gear di dashboard sangat menarik kerana praktikal dan memberi lebih ruang di bahagian kaki selain memudahkan pergerakan pemandu dan penumpang untuk ke kiri dan ke kanan.
Sumber : Berita Harian, 3 Februari 2011
.....................................
Berikut Adalah Snapshoot yang dapat dikongsikan..

oohhh...smart plak color ni ngan model baru nie..huuu..

hitam ni dah biasa sangat la plak...

dashbord yg memukau..yg gps pun smart gak..huhu


kalo dilihat...lampu hadapan mcm honda jazz jer..kan..

stering tu knape la xder tambah mcm stering proton..ada remote utuk player..kan..?



Senarai harga (OTR termasuk insuran) untuk Perodua Myvi 2011 baharu bagi varian 1.3 liter seperti di bawah :-
RM44,926.00 (M) Standard
RM47,726.00 (M) Premium
RM54,908.00 (M) Elegance
RM47,926.00 (A) Standard
RM50,726.00 (A) Premium
RM57,908.00 (A) Elegance
..so..skrg korg leh la wat tempahan kat mana2 outlet perodua..dah tgokkan..kalo yg bnyk bunyi tu jgn bnyk songeh..korg tengok jer..huhu..

p/s: oohh..terjatuh cintan plak ngan model baru nie..huhuhu..^^

15 May 2011

Backpakers!!!

Hmm..sejak dua menjak ni, buah hati aku ni sibuk n berangan2 nak travel tanpa bantuan agent atau guide untuk beliau rasa macam burung bebas untuk berjalan tanpa ada aktiviti yang diaturkan oleh pihak tertentu..
Iaitu BACKPAKERS!

Sebenarnnya..abe ni nak gi tau..kemana pun kita melangkah, kemana pun kita travel, kemana pun perjalanan "backpaker" yg hendak kita tujui, kita perlu membuat beberapa persiapan terlebih dahulu..dan sekiranya anda rasa backpaker adalah sesuatu yg tidak perlu untuk kita aturkan..ANDA SALAH!!!

Disini aku nak bagi tahu, sebelum kita hendak pergi melancong atau travel ke mana sahaja, kita perlu pastikan beberapa perkara asas iaitu :-

1. Tempat yang hendak dituju.

- untuk pergi ke sesuatu tempat, anda perlu lah mengambil kira aspek keselamatan sesuatu tempat. contohnya mencari seberapa banyak maklumat tempat yang hendak anda tujui itu tiada kesan radiasi kimia, pemberontakan setempat, kejadian jenayah yang tinggi, atau perang. Jika ini berlaku, anda sama sekali DILARANG untuk kesana.

- jika pemilihan tempat untuk anda lawati/tujui, pastikan pula matawang yang digunakan. jika tinggi matawang mereka, maka perbelanjaan anda juga sangat la tinggi.

- PETA : Benda ini sangat la penting jika anda mahukan perjalanan yang baru anda lawati, kerana tahap untuk anda sesat adalah sangat tinggi jika tiada benda alah ini.
Jika anda seorang yang mementingkan sesuatu yang agak cepat, bajet tinggi, dan maklumat yang tepat, anda juga boleh menggunakan gadjet yang mempunya aplikasi GPS (Global Positioning System), dan mampu mengaplikasikan Google Maps. Selain itu anda jangan lupa KOMPAS. Jikalau anda ahli syurga yang tidak lupa pada Ilahi, cari la kompas yang ada menunjukan arah kiblat juga. huhu..^^

2. Peralatan Asas yang sangat PENTING!

- Jika anda seorang yang baru untuk mencuba aktiviti outdoor seperti ini, anda perlu menyediakan beberapa keperluan asas seperti :-

i. Beg Traveling : Jika anda mengandaikan perjalanan/percutian anda lebih dari 3hari, anda perlu beg yang besar, dan keperluan yang lain juga. Beg ini banyak variasinya, jenis, dan kepadatan yang berbeza. Jika anda seorang yang baru, Saya sarankan ada mencari beg yang mempunya kepadatan/isi yang sederhana contoh 55liter - 65liter. Ini masih tidak cukup, jika beg saja yang besar, tetapi anda tidak tahu bagaimana hendak membahagikan ruang didalam beg, adalah susuatu yang sukar untuk anda nanti. jadi pemilihan beg juga memerlukan dengan keseuiaan kita sebagai pengguna, contoh kebanyakan beg seperti ini ada didatangi dengan beberapa design yang mempunyai Compartment yang banyak. Kalau anda baru mencuba, cari la compartment yang lebih sekurang2nya lebih dari 3 bahagian. Kenapa 3 saya sarankan, kerana, 1 bahagaian anda bahagikan untuk pakaian, bahagian 2, untuk pengunaan basah contoh baju basah, selipar/kasut, dan bahagian tiga anda boleh meletakan gadjet anda seperti kamera, jam, kompas, lampu suluh, peta dll.

ii. Pakaian : pakaian adalah sangat penting, kerana jika anda hendak bergelar sebagai backpaker, keutamaan hariaan anda untuk berpakaian yang cantik2 perlulah anda ketepikan. Tidak salah untuk anda berfesyen, tetapi berpada2, cukup la untuk 1@2 pakaian yang sesuai. Selainnya anda cuba memberi ruang pada pakaian yang bersesuaian dengan aktiviti semasa anda.

iii. Keselamatan : Benda ini sangat la perlu bagi sesiapa yang nak berkemah, nak pergi single rider journey korang tu ker. Sebabnya, malang x berbau, kalo berbau xper leh elak..So, untuk keperluan barang asas 1st AID ni  korang perlu :
- handyplast (plaster), pencuci luka (detol), kain pembalut, dan juga kain yang bersih untuk mencuci luka, panadol dan juga antibiotik.

iv. Peta dan Kompas : benda ni tadi aku dah terangkan, so xpayah kot nak ulang.

v. Lampu suluh : benda ini adalah asas yang sangat diperlukan bagi mereka yang sukakan aktiviti sebelah malam, ini adalah sangat penting. malam, so paham2 la.

vi. Water filter : ini adalah benda yang perlu juga, tapi ini extra dari aku utung korang. Mungkin korang tertanya apa bendanya ape benda n kegunaan benda ni. Jika korang gemarkan aktiviti di hutan dan sukar mendapatkan air yang bersih, benda ini akan membatu korang, hanya sedut macam straw minuman dari tempat air yang dijumpai, dan alat ini akan menuetralkan+alkali+membersihkan air yang anda sedut/minum tu.

vii. Mulltiple Knife (Pisau Pelbagai) : Okey, alat ini selalunya sangat2 diperlukan jika anda pergi travel, sebabnya alat ini banyak kegunaannya, seperti pisau, pelayar, sudu, garfu dan ada yang dijual macam2 variasi. Jika hendak mencariq yang multi function kena la rajin2 semak kat google atau pun kat kedai alat2 perkemahan.

3. Duta Negara / Balai polis : Okey, ini yang terakhir, jika anda pergi ke luar negara di dalam negara, perkara ini sangat2 la penting, jika adanya berlaku kecemasan atau sesuatu yang tidak diingini, cuba dapatkan maklumat meraka untuk anda senang menghubung pihak ini.
- Perhatian!!! Setiap Negara yang anda lawati di seluruh dunia, hampir 90% mempunyai kedutaan untuk Negara Malaysia. Sila dapatkan info ini di kementerian.

Selamat menlancong dan bukan melencong..huhu..salam..^^

26 March 2011

Senyum x Perlu Kata Apa2..^^

Ha.. tu la salah satu ayat yang aku dengar kat radio..sebab sekarang aku hanya mampu tersenyum n tersipu2..haha..bukan ape beb..aku baru jer mula kerja kat tempat kejer lama aku tapi x la jadi technician macam dulu..sekarang ni lebih jadi budak opis..hm..macam besh jer bunyinyer..tp sebenarnya sama jer..bezanya aku penat kepala otak berbanding aku penat badan kat luar nun..
Mesti tertanya2 kenapa aku duk kat dalam opis..sebabnya kes tahun lepas la aku accident..so yang baru baca..ko pegi la tengok kat post2 aku yang lepas..malas nk citer kat sini..

Sekarang ni aku agak bizi sangat..ye la sekarang ni dah mula kejer..tu yang xder masa untuk aku update untuk blog aku ni..asyik berabuk dah..hm..ni aku ada kesempatan nk update nie..aku update la..nnt entah tahun bila la aku akan update balik blog nie..

Ok..berbalik pada title kat atas tadi tu aku sekarang mampu tersenyum balik sebab aku alhamdulillah dah boleh berjalan balik..tapi x la sesempurna seperti dulu..tp orait la jugak..dan sekarang hidup aku semakin sempurna dengan adanya "sumber" kekuatan aku sekarang ni..(huhu..)..so..tu yang buat aku sentiasa nk menghappykan diri je sekarang nie..--korang pandai2 la pk yer..--

dan kalo xder aral melintang nnt aku update lagi yer..aku ni pun baru nk bukak internet ni..huu..nk sambung surf balik..da..~~