16 September 2011

Lelaki Oh Lelaki

Kekadang tu susahkan bila kita fikir dan sedar yang kita duduk kat dunia yang nyata nie..maaf yer..ni nk cerita pasal lelaki..
Aku pun x tau apa yang membuatkan aku terfikirkan semua ni..mungkin sebab tekanan yang orang lain tak tahu atau tahu tapi pura-pura buat-buat tak tahu..entah la..mungkin sebab aku dah nak ada komitment atas orang lain nnt kot..

hensem x aku bila stress...hahaha..


Susahkan jadi lelaki..? tanggungjawab yang sangat-sangat besar..tapi x bermakna seorang perempuan tux der tanggungjawab..kat sini bila pikir blik..bila nak bina rumah tangga..macam-macam sebenarnya kena ambil kira..bukan hanya sebab kasih sayang antara orang yang kita saying dan atas dasar tu saja kita nak dirikan rumah tangga..tak..kalo tersedar lambat..alamaknya dah jalan..komperm terantuk kepala lepas tue..
apa yang aku nak cakapkan sebenarnya banyak perkara..tapi biar la aku cerita pasal tanggungjawab dan persediaan aku nanti..aku rasa macam tak banyak masa bila aku bilang hari..dan adakalanya cukup-cukup..dalam masa yang sama, terpikir tanggungjawab kalo dah kawen..setakat duk kumpul duit nak kawen..memang la lepas..tapi..pas kawen macam mana..ada terpikir x korang wahai lelaki yang nk diri kan masjid nie..bagi aku..sekarang kalo gaji kat Malaysia nie..takat bawah RM1500..boleh ker korang nak tanggung anak bini nanti dengan gaji banyak tu..?..yer la..nak bayar duit rumah, kereta, bil air, api, internet, astro, duit bulan2 nak kena hulur gak kat orang tua..tanda kita ingat kat dia dan berkat tue kalo kita sentiasa bagi kat diorg..n..kalo dah ada anak..nak hantar pulak kat babysitter lagi..kalo bersekolah..nak bagi duit belanja, buku, tambang bas..hushhh..banyak tue..tapi nasib la hidup nnt berkongsi..susah senang..bini ada..leh la tolong nnt..kalo dia keje la..kalo x kerja..mcm mana..? peningggg..@#$%^&*

masa kahwin ada check list..tp lepas kahwin,perlu ker check list tiap2 bulan..?


Bagi aku..aku perlukan sokongan terutama dari bakal isteri aku nanti..dan Alhamdulillah..apa yang aku nampak la sekarang nie..dia seorang yang memahami..apa yang aku nak dan apa yang aku tanggung..Thanks to my love..aku akan berusaha..dan atas sokongan dia..aku teruskan minat aku yang mana leh jana pendapatan tambahan..mungkin lebih dari gaji aku kot..iaitu Photographer..mungkin aku ada kelebihan kat bidang tu kot untuk aku teruskan kehidupan aku..dan bagi aku pulak..aku hanya nak buat family aku nanti senang, tak mewah tapi sederhana, selesa..tu saja..kalo aku x buat benda nie..aku tak tahu apa yang mampu aku buat..adakah aku akan melayang kerja-kerja opis..5hari seminggu..dari kul 8pagi sampai kul 5 petang tiap2 hari..tanpa ada usaha yang perlu aku buat untuk tambahkan duit dalam poket nie..? korang ada terfikir x pasal masa depan lepas kahwin nanti..? takkan kita masih nak bergantung pada orang tua kita lagi..sedangkkan kita yang cakap dulu ngan diorg yang kita dah bersedia nak tanggung anak orang..tup-tup..pas kawin..takan diorg plak nk tanggung ko plak..?

haha..ni la supporter aku..tq my dear..^^


Pesanan : Peringatan ini adalah untuk diri aku dan korang yang rasa diri tu lelaki yang nak mendirikan rumah tangga nanti..so pikir2 kan la yerk..dan kepada aku jugak..haha..padan muka aku..keke..tp x ler menyesal..sbb aku rasa dah masanya aku nk pikul tanggungjawab nie..dan ikot kata orang tua2..seru dah sampai..hehe..^^

kahwin oh kahwin...

haha..ni adalah sekadar hiasan sahaja..huhu..^^



Kepada para lelaki yang nak mendirikan masjid tu..selamat berumah tangga..^^

bersambung...

15 September 2011

Entry baru..Masih lagi dalam bulan syawal..

Erm..hari nie..hari terakhir aku bangun tido seawall 4.30pagi..yer la..Puasa 6..korang sudah..? Banyak fadhilatnyer kengkwan..memang sukar sebenarnya kita nak berpuasa..lebih-lebih lagi dalam bulan yang mewah dengan juadah makanan di musim perayaan nie..rumah terbuka itu..rumah terbuka sini..sampai cirit-birit la aku kena ari tue..hmm..nasib..tp, aku ingat lagi..raya ke-2 kalo x silap aku..pagi2 lagi aku dah tertido kat dalam jamban kat kampong ari tue, sakit perut punye pasal..sebabnyer makan rendang ayam kat umah makcik aku..x pasti la umah mana..yang pasti..ayam gak..hampehnyer ayam, dammm u..u r so kolestrol..wahahaha..(sian ayam tu..x bersalah pun kena maki ngan aku..padahal salah aku..makan jer apa yang dihidangkan..kan dah kena..padan muka aku..haha..)

oh! rendang ayam..ko memang sedap..tapiiii..


Bila dah lega sket baru la dapat tido, tp tu pun dah longlai la..sbb dlm perut mcm xder aper dah..pastu bila sedar..dlm kul 8.30pagi..aku turun nak mandi n sarapan..bila kuar jer dari bilik..lepak kat luar brandar..terdengar mak ngan adik2 aku ngah bersembang..rupa2nya diorang pun senasib aku..duduk dlm jamban sebab sakit perut..wahaha..nasib pagi tu aku ada teman..tp x pasti la saper yang masuk kat bilik air yang satu lagi pagi tue..haha..jgn yg bebukan udah ler..huhu..^^

So..the moral of the story..jangan la pelahap sangat bebulan raya nie..sebabnya..makan x habis pun kalo kat Malaysia nie..bukan kita duk kat Somalia, makan pun susah..so..makan untuk kesihatan..bukan untuk keburukkan..



Entry ni aku karang sebab aku xleh nak lelapkan mata pagi nie…entah kenapa seminggu nie..mata ni susah nak lelap, baik malam, baik siang..kalo bangun jer..payah nk tido balik… hmm..


bersambung...

14 September 2011

Raya yang lalu..

Sambungan episode lalu..

Haha..macam entry drama la pulok..hoho..
Pribius episode..aku dah post n mulakan dengan entry baru, title blog yang baru, cerita baru dan sebab-sebab yang baru..haha..harap korang puas hati ngan blog baru aku nie..(hope so..)

Kali nie aku nk cerita pasal kemeriahan raya aku..korang baca la sampai lebam..

26hb Ogos 2011 (26 Ramadhan) – Dalam kul 10malam..Aku sekeluarga pulang ke kampong..aku rasa korang pun dah tahukan kampong aku..aku ada ceritakan kat korang kat dlm post yang terdahulu..Gambo..? mana ada gambo..photographer yang kena drive..mana leh bergambo semasa mamandu..haha..masa nie aku balik ngan ekseyen sket..sbab baru buat kad Touch n Go ku yang baru..yang lama..dah nak jahanam kad dia..so..yang membuatkan ku riak tatkala itu..adalah..perasmian Mesin Smartag ku..wawawa..

my smart tag..^^


27hb Ogos 2011 (27 Ramadhan) – Sesampainye kami sekeluarga di kampong pada kul 1 pagi(lebih kurang la..sebabnyer..melencong pergi singgah KFC dekat Tol Sg. Besi untuk bersahur esok harinya.. (wahwah..mewah ko..sahur ngan KFC lagi..)..tp last2..sampai kampong..dah kena bedal KFC tu n x sempat sahur..haha..tp nasib baik..sebabnya..sahur kami semua terlajak..nasib aku dah melantak banyak dari mereka2 tue..wahaha..so..apa yang mampu dibuat..niat jer la..
-   Pagi di kampong, x kemana2..sebab..nak rileks2 jer dulu..tengok keadaan umah yang baru saja di Renovate..xde la renovate ape..Cuma tambah tempat parking n berandar jer sket..
-   Ayah aku pulak..macam biasa la..berlatih (haha) nk hidup cara kampong..kemas laman rumah..potong kayu..sapu daun2 yang berselerak..kemaskan kayu, pasir yang x dikemaskan oleh tukang buat rumah nie..(angina org tua tue..)..so..x pasal-pasal aku pun terlibat sama..wawaw..x sampai petang..dah letih..haussss..
28hb Ogos 2011 (28 Ramadhan) – Aku ngan mak ayah aku kuar pergi kedai perabut..beli katil ngan tilam..selama nie..masa duk balik kampong..kitorang x pernah pun tidur dalam bilik..tidur kat ruang tamu jer..bilik hanya tempat letak barang jer..tp lepas jer renovate rumah ari tue..tu yang seronok merasmikan bilik masing2..haha..lepas jer balik..pergi beli barang semua..aku ngan kerja aku la..ketuk lantai kayu yang mana dah terangkat2..maklum la..rumah kampong..sampai nk tercabut tulang aku nie..sebabnya..besor sangat rumah nie..ayaaa..naper la besor sangat..

29hb Ogos 2011 (29 Ramadhan) – Esok nak raya..so korang pun leh tahu..aper kena buat kan..masing2 sibuk..pasang langsir..duk jahit baju yang ada yang x kena..mak aku masak jer la dari pagi sampai malam..nk menyiapkan juadah esok..pas jer dia masukkan daun, santan n pulut dalam buluh..kerja2 membakor lemang plak..saper lagi kalo bukan aku..Abang ipar aku hampeh..mcm budak2..mengajuk ngan along aku..sebab kena tegur ngan along aku..last..dari pagi sampai petang..duk basuh keta..lap keta..tu jer la..kalo aku..kejap jer dah bosan nk basuh keta tue..tp alih2..esoknya raya..HUJAN..wawawa..dan angah aku pulang lewat..patang dalam kul 4 baru sampai ngan laki dia..nasib ada adik aku si Ain tu..kalo x..sian mak aku kat dapur sorang2..

hero bako lemang..kita bako..kita bako..kita bako..so jadinyer..soley-soley la..haha..


30hb Ogos 2011 (1 Syawal) – Hari Raya, Semua orang seronok..xder yang x seronok..aku pulak x sabo2 nak merakam detik indah di pagi raya..al maklum la..sejak aku pakai kamera dari dulu..x pernah nak dapat ambik gambo sekeluarga..sebabnya..dulu..masing2 ada hal..tahun nie jer la yang besh..sebabnya..semua ada..huhu..
Okey la..kat bawah nie aku ada masukkan gambo raya ari tue..huhu..

moment di malam raya..syahdu jer..layan pelita..

moment di pagi syawal..1st time dapat snap gambo full family..haha..sedeykan..org lain dah berframe2 gambo sama ngan family..haha..^^

my youngers sister..ayu..

my 1st sis n husben dia..makcik lynn & pakcik zahari..

my 2nd sis, mak buyung Ila & husben dia Pakcik Hasrul..

This is my younger sister too..Miss Ain cempedak golek..haha..



n lastly..aku la..gambo pagi raya satu jer la ngan family aku..yg nie raya ke-3 punya gambo da..huk3..sedey..

..nak gambo lagi..ermm..cukup la..nnt next entry la aku upload yang comel2nyer tentera aku..haha..

Bersambung..

13 September 2011

Catatan dalam Permulaan

Salam semua..harap aku tak terlepas untuk say SELAMAT HARI RAYA, Maaf Zahir & Batin..terutama to My Ayah dan My Emak..thanks a lot coz besarkan dee n selalu ada waktu dee perlukan..terima kasih banyak-banyak..(haha..mcm nk ucapan majlis penganugerahan jer rasa..)

Kepada kengkawan semua..yang membaca atau pun yang sambil lalu jerk at blog nie terima kasih sebab sudi baca..n thanks a lot to my belove..Cik Tunang..coz..tanpa dia rasa aku xder semangat kot nak tulis blog ni. Nasib dia slalu ada..kalo x..berabuk la..so..untuk dia..aku hadiahkan Blog baru, Jenama baru, tulisan baru..cuma yang lama..hanya link jer yang masih sama dengan yang dulu..





Okey..kenapa aku barukan semula rumah blog aku nie..sebab utamanya..aku dah semak tengok gelap2 nie.. dan yang ke-2..sebab hari2 aku kena bebel dengan Cik tunang..bila nak buang sampah sarap dalam blog aku yang makin hari..makin berabuk tu..haha..(xder la dia ckp mcm tue..aku jer yg tukar..kasi  sedap nk baca..keke..^^)..

Sebab yang ke-3 plak..aku rasa sampai masa aku nak mulakan sesuatu yang kita rasa perlu untuk berubah..dari yang lama kepada yang baru..juga kehidupan aku..yang x lama lagi akan berubah kepada status itu kepada status yang baru..haha..(tetibe je rasa seronok dlm hati yang tiap hari ada jer bunga2 yang mekar kat hati ni..wawawa..)

Sebab yang ke-4..aku nak kongsi segala-galanya ngan korang..yer la..aku kan nk tukar status x lama lagi..so..aku nk la tulis kehidupan aku yang makin baru, makin mencabar, makin huru-hara tatkala hari makin dekat nie..macam-macam la yang aku rasa perlu nk diperbincangkan..n nak korang pun bagi la sama nasihat yang membina..bukan nk membunuh aku k..haha..so..

So..kepada diri ini dan rakan n yang sewaktu dengannya..lepas puasa tempo hari, ada x benda2 yang membawa korang kepada pembaharuan hidup korang..? bagi aku..puasa n raya tahun nie..adalah sebagai titik tolak untuk aku mula bergerak lagi pantas dari sebelumnya..dan buku baru untuk aku kepada kehidupan aku yang baru..

Bersambung..